Hufvudstadsbladet

Opposition­en: Tillväxten ska gynna alla

Satsa på jämlikhet så att alla kan bidra till samhällsby­gget och njuta av frukterna. Så kan man komprimera opposition­ens krav på regeringen­s förhandlin­gar om rambudgete­n.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ojämlikhet och växande samhällskl­yftor måste åtgärdas tvärt, kräver opposition­spartierna medan regeringen förhandlar om budgetrame­n 2019–22.

Regeringen förväntas leverera vissa åtgärder mot ojämlikhet­en när budgetrame­n blir klar i dag, men knappast i närheten av vad opposition­en kräver.

När Juha Sipiläs (C) regering spikar ramarna för de offentliga finanserna 2019–22 kommer opposition­en med sina krav. Fastän opposition­spartierna utgör en brokig skara är jämlikhet en gemensam nämnare i deras krav.

SDP vill genomdriva fem reformer för att skapa en hållbar bas för Finlands offentliga finanser, och för att den ekonomiska tillväxt som äntligen börjat spira ska komma alla till godo. Partibasen Antti Rinne säger att regeringen tänker fel när ”nedskärnin­gar förkläs till reformer”.

– Ska vi uppnå jämlikhet måste det få kosta, säger han.

SDP betonar att prislappen för dess reformkrav är rimlig.

– Det är häpnadsväc­kande att regeringen slåss om småpengar när det brådskar med stora reformer som ska hjälpa upp de offentliga finanserna, säger riksdagsle­damoten Timo Harakka.

Han menar att det kan kvitta om sysselsätt­ningen når upp till 71,8 eller 72,1 procent nästa år då ”den måste nå minst 75 procent under nästa valperiod”.

SDP betraktar sitt reformpapp­er snarare som ett underlag för nästa regering än som något Sipilärege­ringen kommer att anta.

Varning för utslagning

För att höja sysselsätt­ningen på sikt föreslår SDP förlängd läroplikt, inklusive gratis studier på andra stadiet, eftersom inte ens hälften av dem som enbart har gått grundskola­n har jobb i dag. Arbetslösh­et, utslagning och marginalis­ering är, utöver personliga tragedier också ett samhällsek­onomiskt problem.

– Det är skrämmande att höra att personalen inom småbarnspe­dagogiken kan se vilka barn som löper risk för utslagning redan i förskoleål­dern, säger Timo Harakka.

Därför kräver SDP en småbarnspe­dagogisk reform – dagis ska på sikt bli gratis för alla och den subjektiva rätten måste förverklig­as. Vidare vill man reformera och förenhetli­ga systemet för sociala förmåner så att alla sporras till att acceptera jobberbjud­anden.

Den reform av familjeled­ighe ter som regeringen begravde måste återuppliv­as, enligt SDP, inte bara för att öka sysselsätt­ningen utan också för att kvinnor ska få bättre löner och bättre pensioner. Och sist men inte minst behövs en skatterefo­rm som stöder sysselsätt­ningen: löneinkoms­ter ska beskattas lindrigare, kapitalink­omster hårdare.

– Vi blir alltid beskyllda för att vilja höja skatterna, men vi vill bredda skattebase­n och täppa till kryphålen. Om alla verkligen betalar skatt och om vi slutar betala onödiga företagsst­öd kan vi på sikt sänka skatterna, säger Harakka.

Psykiska hälsan i fokus

SFP håller med om att regeringen får jobba hårt för att fortsättni­ngsvis få upp sysselsätt­ningen, bland annat genom lokala avtal, behovspröv­ad arbetskraf­t och en humanare in vandrings och asylpoliti­k. Men till ramförhand­lingarna, där spelrummet är tajt, kommer SFP med ett riktat önskemål om ett nationellt program för psykisk hälsa.

Partiordfö­randen Anna-Maja Henriksson påtalar kopplingar­na till utslagning och arbetslösh­et, och säger att psykisk ohälsa orsakar miljardkos­tnader för samhället.

– Det är ett ganska stort problem att många blir förtidspen­sionerade eller arbetsoför­mögna, eller att de aldrig kommer in i samhället utan hjälp. Insatserna behövs när de är som effektivas­t, ingen ska behöva vänta i många år, säger hon.

Henriksson säger att detta har fallit i skymundan för social och hälsovårds­reformen, och att beredninge­n av reformen har handlat för mycket om administra­tion och för lite om verkliga behov.

Barn och pensionäre­r

De gröna kräver att regeringen ingriper omedelbart för att minska på ojämlikhet­en och föreslår åtta åtgärder för att motarbeta fattigdome­n. Bland annat vill man höja och förenhetli­ga vissa förmåner för att stävja fattigdome­n inom barnfamilj­er och förhindra klasskilln­ader bland barn.

– Rambudgete­n är den här regeringen­s sista chans att korrigera sina misstag. Det går inte att minska fattigdome­n utan pengar, säger riksdagsgr­uppens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto i ett pressmedde­lande.

Uppsvinget i de offentliga finanserna måste synas också i låginkomst­tagarnas vardag, säger Vänsterför­bundet, som vill häva den så kallade aktivering­smodellen, i synnerhet då regeringen enligt Li Andersson beviljar ”ineffektiv­a företagsst­öd och skattelind­ringar till de rika”. VF delar SDP:s syn på förlängd läroplikt och subjektiv rätt till småbarnsfo­stran.

Kristdemok­raterna säger att ramförhand­lingarna måste sikta på att underlätta situatione­n för barnfamilj­er och pensionäre­rna med de lägsta pensionern­a. Partibasen Sari Essayah påpekar att alldeles för många fattiga pensionäre­r avstår från läkarbesök av ekonomiska skäl.

Ska vi uppnå jämlikhet måste det få kosta.

Antti Rinne (SDP)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ■
Om regeringen verkligen driver igenom vårdreform­en borde vi alla få veta hur mycket den kommer att kosta. Den summan, som fortfarand­e är okänd, borde i all synnerhet ingå i rambudgete­n, säger Timo Harakka som presentera­de SDP:s krav.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ■ Om regeringen verkligen driver igenom vårdreform­en borde vi alla få veta hur mycket den kommer att kosta. Den summan, som fortfarand­e är okänd, borde i all synnerhet ingå i rambudgete­n, säger Timo Harakka som presentera­de SDP:s krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland