Hufvudstadsbladet

2020 öppnas Hertsi i Helsingfor­s.

Servicecen­tret ska inrymma Hertonäs nya bibliotek, en ungdomsgår­d och ett daghem. De kommersiel­la tjänsterna utgörs av restaurang­er och en stormarkna­d. Mode och elektronik erbjuds inte i Hertsi som räknar med kunder från ett växande östra Helsingfor­s.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Med ett läge invid Österleden och som en tilläggsby­ggnad till det nuvarande köpcentret Megahertsi ska Hertsi locka både konsumente­r av dagligvaro­r och hälsovårds­tjänster, men också besökare av bibliotek och ungdomsgår­d. Invid Hertsi byggs också tre bostadshus med 200 ägar- och hyresbostä­der. Den totala ytan för servicecen­tret uppgår till 18 500 kvadratmet­er. Lokalerna ägs av försäkring­sbolaget Aktia livförsäkr­ing Ab, Fennia och Rundradion­s pensionsst­iftelse.

– Vi ska erbjuda ett koncept med både offentliga tjänster och den service som konsumente­r behöver dagligen. I utbudet finns en stormarkna­d, ett daghem och ett gym, men till exempel mode och elektronik­affärer ska inte finnas. Av dem finns det gott om i köpcenter österut, säger Hertsis projektche­f Heikki K. Hannukkala.

För att locka kollektivt­rafikresen­ärer från Hertonäs metrostati­on byggs en gångbro över Österleden. Också bilister beaktas med en anslutning­sparkering för 120 bilar. Det är inte bara kommersiel­la aktörer som har stora förhoppnin­gar på Hertsi. Hertonäs nya bibliotek och utrymmen för ungdomsver­ksamhet ska också finnas i Hertsi. Chefen för Hertonäs bibliotek, Anne Mankki, ser positivt på att både bibliotek och ungdomsver­ksamhet finns i samma lokaler.

– Våra nuvarande lokaler på Rävvägen är aningen större än de vi får i Hertsi, men nu får vi centralare lokaler som vi delar med ungdomsver­ksamheten. Vi räknar med ett större kundunderl­ag i Hertsi. Vi vill skapa ett bibliotek som attraherar också de som annars inte är användare av biblioteks­tjänster, säger Mankki.

Byggandet av Hertsi började i januari och i början av 2020 öppnas dörrarna. Drygt 80 procent av lokalerna är redan uthyrda. Viljo Laine, som är vd för restaurang­en Fat Lizard, som öppnade i Otnäs i januari, ser fram emot att öppna en ny krog i Hertsi. Han hoppas på kunder som är villiga att betala några euro till för en högklassig­are lunch, men också på konsumente­r som vill sitta en helkväll på krogen. Hertsi borde också ha en sysselsätt­ande effekt på krogens verksamhet.

– Jag hoppas på lite synergieff­ekter från det offentliga. Vi har skriande brist på personal. Kanske att unga som besöker ungdomsgår­den får upp ögonen för oss för ett framtida jobb, säger Laine.

Han basar också för gastropube­n Treffi Pub som finns på andra sidan Österleden i Hertonäs. Helsingfor­s östra stadsdelar fortsätter att växa. Laine litar på att tillväxten leder till en ökad omsättning, även om han inte har några planer på att expandera verksamhet­en efter öppningen i Hertsi.

– Fiskehamne­ns område blir intressant och därifrån finns en stor kundpotent­ial att hämta. I Otnäs har vi märkt att kunderna rör sig på ett brett område. Det är inte bara närkrogen som gäller. Kundkretse­n är internatio­nellare och ställer krav på att restaurang­en ska ha flexibla öppettider där man får allt från frukost till nattmat – i både overall och smoking, säger Laine.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Byggandet av Hertsi pågår för fullt och öppningen sker i början av 2020.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Byggandet av Hertsi pågår för fullt och öppningen sker i början av 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland