Hufvudstadsbladet

Det finns orsaker till att vi känner till namnet på Sergej Skripal, men inte ett enda namn på något av de barn som dött av kemiska vapen i attacker i Syrien. Vad är det som gör att vi inte längre ser?

- Annika Sandlund i I dag-kolumnen,

För några dagar sedan, i Syrien, skedde en attack med kemiska vapen mot en förort i Damaskus. Det var nästan på årsdagen av en likadan attack i provinsen Idlib och fem år efter attacken mot en annan förort som tog livet av minst 1 300 människor. Då som nu sändes fotografie­r av döende barn, många fortfarand­e med blöjorna på, ut över etern. Föräldrar som förgäves försökte rädda sina barn, döda barn som såg ut som de sov. En vecka tidigare hade ryska diplomater utvisats från ett antal länder på grund av en kemisk attack mot två människor i en förort i England. Den attacken riktades mot en före detta dubbelagen­t. Visserlige­n en pensionera­d sådan, och visserlige­n också med konsekvens­er för dottern, men i alla fall.

Det är något med orsak och verkan och proportion­er som skaver.

När jag jobbade på gränsen mellan Syrien och Turkiet besöktes vi med jämna mellanrum av olika experter, inklusive de läkare som undersökte den då aktuella kemiska substans som användes mot en annan påstådd rysk spion. De undersökte de spår som fanns av kemiska attacker i Syrien. En del av dem tränade också upp oss som jobbade för FN i olika typer av kemiska vapen och hur man ska överleva en kemisk attack. Senapsgas, klorid, fradga i mungiporna och doften av skalad lök. En dödsvåg utan blod. Jag minns bara sammanfatt­ningen. När min chef bestämde sig för att det helt enkelt inte var mödan värt att investera i skyddskläd­er var det ingen som protestera­de. Vi skulle ändå inte överleva.

Det kändes precis lika rätt som fel att samma läkare som undersökte ett mord mot en enskild sökte kartlägga de bevis som fanns för att fastställa ett brott mot mänsklighe­ten. Ibland är det bara vetenskape­n som skiljer människan från djuret. Det, och graden av grymhet som vi utövar mot varandra. Det gäller också den grymhet som finns inbyggd i reflexen att se och ändå inte veta. Redan för ett tag sedan publicerad­es en FN-rapport där man dokumenter­at åtminstone 33 attacker med kemiska vapen under krigets gång, av vilka 27 utfördes av president Bashar al-Assads styrkor. Sedan dess har jag tappat räkningen.

Det finns orsaker till att vi känner till namnet på Sergei Skripal, men inte ett enda namn på något av de barn som dött av kemiska vapen i attacker i Syrien. Vad är det som gör att vi inte längre ser?

Man kan undra över begrepp som legitima mål. Att spioner dör och dödas kan inte komma som en total överraskni­ng. Alla kemiska attacker kan anses vara oberättiga­de, men vissa dödsfall är helt enkelt bara omänskliga i sin oförklarli­ghet. Det finns orsaker till att Röda Korset grundades, till att också krig bör följa vissa regler och till att internatio­nell lag förbjuder vissa typer av attacker.

Dag Hammarskjö­ld, FN:s generalsek­reterare 1953–1961, sade en gång att FN inte grundades för att föra mänsklighe­ten till himlen, men för att förhindra ett helvete på jorden. Jag har alltid ansett att det var att sätta ribban rätt lågt. Bor man i Syrien i dag är det bara att konstatera att vi misslyckat­s också med det. Helvetet finns på jorden.

Senapsgas, klorid, fradga i mungiporna och doften av skalad lök. En dödsvåg utan blod.

ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland