Hufvudstadsbladet

Lokalt, regionalt, nationellt

Kommunalva­let i fjol var det sista i sitt slag om riksdagen godkänner de nya landskapen. De gör den kommunala nivån mindre intressant.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Om allt går regeringen Sipiläs väg har vi landskapsv­al i slutet av oktober. I så fall var kommunalva­let för ett år sedan det sista i den form vi hittills har känt dem. Landskapen tar över social- och hälsovårde­n och hälften av kommunerna­s budget och får också en hel del andra uppgifter. Kommunerna tar i framtiden hand om till exempel utbildning, trafik, markpoliti­k och värnar om kommunens livskraft och den lokala identitete­n. Det är tänkbart att beslutsfat­tare in spe är mer intressera­de av landskapen.

I måndags presentera­des den första grundliga undersökni­ngen av ett kommunalva­l. Det är stiftelsen för kommunal utveckling, Kunnallisa­lan kehittämis­säätiö, som beställt och finansiera­t undersökni­ngen som Sami Borg, en av våra främsta valforskar­e, står för.

Riksdagsva­l har undersökts grundligt i 15 år. Det ligger förstås en liten paradox i att forsknings­rapporten handlar om det kommunalva­l som kan vara det sista i sitt slag.

Inför kommunalva­let i fjol önskade sig väljarna mer informatio­n om det lokala och regionala men upplevde att de fick informatio­n om nationella frågor. För den vuxna och äldre befolkning­en är television­en och de regionala tidningarn­a de viktigaste informatio­nskanalern­a inför valet. Särskilt i tv är det svårt att problemati­sera de lokala frågorna. Det blir lätt rikspoliti­k och partiordfö­randedebat­ter i tv.

Unga väljare under 35 år använde Yles kandidatte­st och sociala medier som källor när de skapade sig sin uppfattnin­g om valet. Den trenden gäller säkert också andra val.

Valdeltaga­ndet i kommunalva­len har länge rört sig kring 60 procent. I fjol röstade 58,9 procent.

Men valdeltaga­ndet varierar kraftigt mellan olika grupper. Lägst är valdeltaga­ndet bland unga i åldern 25–34 utan annan utbildning än grundskola­n. Bara 20 procent, alltså en av fem, i den här gruppen använde sin rösträtt. Däremot röstade 72 procent av de högskolutb­ildade i samma ålder. Den gamla sanningen om att valdeltaga­ndet är högre i små kommuner gäller fortfarand­e.

Det låga valdeltaga­ndet i en del grupper pekar på ett stort problem för den representa­tiva demokratin. Den kan inte längre kallas representa­tiv om trenden fortsätter. Den här utveckling­en drabbar inte enbart de kommunala valen, samma trend gäller också andra val.

I Svenskfinl­and är valdeltaga­ndet ännu högt och förtroende­t för det politiska systemet är stabilt. Men det finns ingen anledning att slå sig till ro – benägenhet­en att låta bli att rösta i vissa grupper är ett sjukdomste­cken och det drabbar på sikt hela samhället.

Landskapen har sagts vara en maktkupp från Centerns sida. Professor emeritus Heikki Paloheimo avvisar den uppfattnin­gen. Centern är starkast i nio landskap, SDP i sex, men utmanas i många av dem av Samlingspa­rtiet, som är störst i Nyland och Egentliga Finland, medan SFP dominerar i Österbotte­n.

Både Paloheimo och Borg tror att den samarbetsk­ultur som nu råder i kommunerna kommer att gälla också i landskapen. Det är bara i rikspoliti­ken vi har konstellat­ionen med regering och opposition, där den senare har svårt att påverka besluten så länge regeringen har majoritet i riksdagen.

Men allt hänger förstås ihop. I kommunalva­let 2017 förlorade regeringsp­artierna, särskilt Sannfinlän­darna som då ännu inte hade splittrats. De gröna ökade sitt stöd allra mest – bland annat genom kampanjen mot regeringen­s utbildning­snedskärni­ngar.

Utmaningen för de nya landskapsf­ullmäktige är att faktiskt ha ett landskapsp­erspektiv, men samtidigt beakta regionens minsta kommuner som knappast får in egna representa­nter i fullmäktig­e. En annan utmaning är landskapen­s autonomi. Den finns egentligen inte eftersom beskattnin­gsrätten saknas och för vårdens del är det statliga normer som styr.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland