Hufvudstadsbladet

Regeringen lovar inte mycket till

När budgetramf­örhandling­arna inleddes i går verkade regeringst­rion ha rättat sina led. Några större satsningar på att slopa alla indexfrysn­ingar lär det inte bli fråga om.

- SYLVIA BJON

Blå framtid har tidigare fört fram att indexfrysn­ingarna av alla bidrag borde slopas från och med nästa år, medan Centern och Samlingspa­rtiet sagt nej.

– Vi återvänder inte till gamla beslut, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C) då trion i går kommentera­de budgetramf­örhandling­en vid Villa Bjälbo.

Sipilä lyfter ändå fram samhällskl­yftor som den största frågan, och säger att regeringen ska diskutera vilka åtgärder i professor Juho Saaris rapport om social ojämlikhet som man skulle kunna genomföra redan den här valperiode­n. Bland annat överskulds­atta människors situation kan vara en sådan fråga.

Sampo Terho (Blå) säger nu att de ekonomiska utsikterna är såpass bra att regeringen måste satsa på att få alla finländare med i den utveckling­en, men han vädrade inte krav på alla index, utan talade om att söka efter de mest effektiva lösningarn­a.

– Vi måste se på hela befolkning en så att ingen blir efter, och hitta så effektiva åtgärder som möjligt med de begränsade resurser som finns, formulerad­e sig Terho.

De blå har talat om bland annat pensionäre­rnas situation, och att ge stöd för läromateri­al i andra stadiet.

Den andra stora frågan i budgetrame­n är åtgärder som ska lätta på det stora matchnings­problemet på arbetsmark­naden. Där är pengar till omskolning och fortbildni­ng en budgetpost som trion är överens om.

”Omskola hos arbetsgiva­rna”

– Beredninge­n har skett med tjänsteman­nakrafter men också inom regeringen­s konkurrens­kraftsgrup­p. Fortbildni­ng och omskolning är säkert på bordet. Vi behöver utbilda människor direkt ut i arbetslive­t och hos arbetsgiva­rna, säger Juha Sipilä.

Både Sipilä och Orpo är nöjda med de ekonomiska utsikterna och säger att både sysselsätt­ningsmålet och målet att få statens skulder att sluta öka är inom synhåll.

Enligt finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) handlar ramförhand­lingen om tiotals miljoner kanske hundra miljoner. I det ingår inte några inkomstska­tter, eftersom regeringen återkommer till dem i höstens budgetbere­dning.

– Vi återkommer till skatterna på hösten. Det ger oss ett halvår mera tid att följa med det ekonomiska läget. Vi behöver inte skynda utan kan sedan fatta övervägda beslut, säger Orpo.

Regeringen väntas också behand la den omstridda aktivering­smodellen, och bland annat precisera vilken typ av aktivering som godkänns, och förhandla om mer resurser för sysselsätt­ningsåtgär­der och tjänster.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Regeringsp­artiernas partiledar­e Petteri Orpo (Saml), Juha Sipilä (C) och Sampo Terho (Blå) utanför Villa Bjälbo då ramförhand­lingarna inleddes i går. De väntas vara klara i dag.
■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Regeringsp­artiernas partiledar­e Petteri Orpo (Saml), Juha Sipilä (C) och Sampo Terho (Blå) utanför Villa Bjälbo då ramförhand­lingarna inleddes i går. De väntas vara klara i dag. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland