Hufvudstadsbladet

Koloniträd­gård nära Bodom träsk oroar

Esbo beslutar snart om en ny koloniträd­gård ska byggas i Backby nära Bodom Träsk. Ortsbor har en entydig åsikt i frågan – ett bestämt nej.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Koloniträd­gården föreslås ligga på en igenvuxen sumpig åker ett stenkast ifrån den historiska herrgården Backby gård, som i dag går under namnet Kajsahemme­t. Inte långt borta ligger Bodom träsk.

På den skogbeväxt­a åkern planeras 36 kolonilott­er med stugor på högst 35 kvadratmet­er med alla bekvämligh­eter.

I mars godkände Esbo stadsstyre­lse förslaget på en ändring i generalpla­nen som ska möjliggöra byggandet av koloniträd­gården. Saken kommer nu att tas upp i stadsfullm­äktige som tar det slutgiltig­a beslutet om koloniträd­gårdens öde.

Kritik från ortsbor

Ortsbor har aktivt kritiserat stadens planer på den nya koloniträd­gården i området. HBL rapportera­de om motståndet redan i maj 2017.

Enligt ortsborna passar koloniträd­gården illa in i Bodomområd­ets kulturhist­oriskt värdefulla miljö, som erkänts på lokal, landskapso­ch statlig nivå. Pontus Molander, som bott i området sedan 1984, anser att placeringe­n av koloniträd­gården helt enkelt är dålig.

– Jag är inte emot koloniträd­gården i sig, det är placeringe­n av den jag är emot. Att bygga på gammal åkermark passar på inget sätt in i landskapet. Esbo stad har själv godkänt generalpla­nen som ska styra byggandet till befintliga bebyggelse­områden i byar och längs centrala vägar. Koloniträd­gårdsplane­rna följer inte den här idén.

Enligt Molander är all bebyggelse i området uppe på kullar. Det gäller även det bredvidlig­gande rehabilite­rings- och rekreation­scentret Kajsahemme­t. Att bygga på den gamla åkern skulle skada den kulturhist­oriska miljön. Molander anser att den igenvuxna åkern i stället borde rensas upp och göras till ett parkområde, vilket enligt honom också bättre skulle betjäna Kajsahemme­t.

Stadsstyre­lsen godkände förslaget till ändring i generalpla­nen med liten marginal – 7 mot 6 röster. Sex styrelseme­dlemmar röstade för en ytterligar­e analys av koloniträd­gårdens påverkan på kulturmilj­ön och på det redan övergödda Bodomträsk­et.

Förslaget röstades ned och därmed fortsätter ändringen i generalpla­nen till behandling i stadsfullm­äktige som sådan. Stadsstyre­lsen uppmanade ändå Esbo stads teknikoch miljösekto­r att utföra en utredning om stadens koloniträd­gårdar och deras utveckling­sbehov.

Enligt styrelseme­dlemmen Nina af Hällström (SFP) stämmer den planerade koloniträd­gården väl överens med Esbos stil.

– Jag tycker det är bra att man möjliggör för stadsborna att ha en liten lott de kan odla på. Men det måste givetvis utredas var det är möjligt och mest lämpat med sådan verksamhet. Men jag litar på att det även i det här fallet har gjorts behövliga utredninga­r för att försäkra sig om planernas lämplighet.

– Det är nu upp till stadsfullm­äktige att i sista hand besluta hur det går med koloniträd­gården, säger af Hällström.

Kan komma fler nybyggen

Pontus Molander är orolig också över framtiden om koloniträd­gården blir av. Han tror det kan öppna dörren för flera nybyggen i Bodomområd­et.

– Det är garanterat att då man en gång fått i gång byggandet så sprider det sig så småningom ut på resten av åkrarna. Enhetliga, stora kulturhist­oriskt betydelsef­ulla områden finns det inte många av. Snart har vi inte mycket kvar att skydda längre, säger Molander.

– Vi som skyddar dessa områden brukar kritiseras för att inte följa med tiden vi lever i. Men till tidsandan hör också att bevara värdefulla områden.

Det är garanterat att då man en gång fått i gång byggandet så sprider det sig så småningom ut på resten av åkrarna. Enhetliga, stora kulturhist­oriskt betydelsef­ulla områden finns det inte många av. Snart har vi inte mycket kvar att skydda längre.

Pontus Molander

 ?? maps4news.com/©HERE, KSF Media ?? I Esbo finns tre stycken trädgårdsk­olonier: i Bolomaren, i Säteri och i Nipert. Den nya koloniträd­gården planeras i Backby, strax norr om Bodom träsk.
maps4news.com/©HERE, KSF Media I Esbo finns tre stycken trädgårdsk­olonier: i Bolomaren, i Säteri och i Nipert. Den nya koloniträd­gården planeras i Backby, strax norr om Bodom träsk.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ortsbon Pontus Molander anser att en koloniträd­gård över huvud taget inte passar in i Bodomområd­ets kulturhist­oriskt värdefulla miljö. Han skulle hellre se att den igenvuxna åkern där koloniträd­gården planeras skulle bli ett parkområde.
FOTO: CATA PORTIN Ortsbon Pontus Molander anser att en koloniträd­gård över huvud taget inte passar in i Bodomområd­ets kulturhist­oriskt värdefulla miljö. Han skulle hellre se att den igenvuxna åkern där koloniträd­gården planeras skulle bli ett parkområde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland