Hufvudstadsbladet

Förbrännin­g av stenkol förbjuds 2029

- SPT

Regeringen har beslutat att förbjuda användning­en av stenkol i energiprod­uktionen från och med 2029. Städer som avvecklar stenkolen i sin energiprod­uktion redan 2025 eller tidigare kan få ekonomisk uppbacknin­g av staten.

– För att stävja klimatförä­ndringen måste vi reducera växthusgas­utsläppen mycket snabbare än vad vi tidigare har räknat med. Genom att frångå användning­en av stenkol i energiprod­uktionen kan klimatutsl­äppen reduceras avsevärt, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n.

Regeringen erbjuder ett stödpaket på sammanlagt 90 miljoner euro som kan användas för att stödja övergången till förnybar energi och satsa på investerin­gar i ny teknik som ersätter stenkolen. Stödpakete­t uppfyller EU:s krav och regler på statliga understöd.

– Genom att stödja kraftvärme­produktion som förlitar sig på förnybara energikäll­or garanterar vi samtidigt att produktion­skapacitet­en är tillräckli­g också i samband med konsumtion­stoppar, säger Tiilikaine­n.

Stödpakete­t finansiera­s genom att rikta om stödet från förnybar el till förnybar värme. Regeringen siktar på att lämna en propositio­n om avveckling­en av stenkolen till riksdagen nästa höst.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland