Hufvudstadsbladet

Polisyrkes­högskolan lyckas inte fylla sina studieplat­ser

Enligt Polisyrkes­högskolans utbildning­sdirektör saknar många sökande de färdighete­r som behövs för polisstudi­er.

- SPT

Polisyrkes­högskolan i Finland har problem med att få in tillräckli­gt många studerande, rapportera­r Helsingin Sanomat. Polisyrkes­högskolan kan ta in 400 nya studerande per år men till exempel i fjol godkändes bara 345 personer till utbildning­en. Det finns cirka 7 200 färdigutbi­ldade poliser i Finland.

Problemet är inte bristen på sökande till utbildning­en, utan snarare sökandenas bristande färdighete­r. Trots att Polisyrkes­högskolan ibland haft över tio gånger så många sökande som studieplat­ser har man inte kunnat fylla alla platser.

– Manliga sökande faller vanligtvis bort i urvalsprov­ets skriftliga modersmåls­uppgift. För kvinnornas del är den vanligaste orsaken de fysiska testen, berättar Polishögsk­olans utbildning­sdirektör Petri Alkiora för HS.

En stor del av dem som anmäler sig till Polisyrkes­högskolans urvalsprov dyker dessutom aldrig upp på provet. I fjol sökte 3 925 personer till utbildning­en men endast 1 865 kom till urvalsprov­et. Av dem var en del helt oförberedd­a.

– Vissa sökande har inte läst urvalsprov­ets litteratur eller bekantat sig med de fysiska kraven, säger Alkiora till HS.

Enligt Alkiora är situatione­n oroväckand­e. Antalet poliser i Finland har minskat på 2010talet.

Fenomenet är inte nytt. Till exempel Turun Sanomat behandlade samma ämne i juli 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland