Hufvudstadsbladet

Pojkar och flickor behöver råd i olika frågor

- SPT

Mannerheim­s barnskydds­förbunds (MLL) hjälptelef­on för barn och unga behandlade i fjol cirka 21 000 ärenden. Hjälptelef­onen innefattar både ett telefonnum­mer och en nättjänst som barn och ungdomar kan använda för att få kontakt med en vuxen om de behöver hjälp eller en diskussion­spartner. Alla tjänsterna är gratis.

Enligt MLL finns det tydliga skillnader mellan pojkars och flickors bekymmer. Pojkar grubblade oftast på frågor om deras fysiska utveckling och sexualitet. De funderade bland annat på olika sätt att ta kontakt med en person de fattat tycke för eller på hur de kunde lyckas i sina sexuella kontakter.

Flickorna behövde oftare hjälp med mentala problem eller med sina relationer. Samtalsämn­en kretsade bland annat kring depression och benägenhet att skada sig själv.

Enligt MLL ringde pojkarna oftare till telefonnum­ret medan flickorna ofta tog kontakt via MLL:s chatt eller genom att skriva brev på nätet. Under fjolåret hade MLL:s hjälptelef­on sammanlagt 17 640 telefonsam­tal, 1 829 brev och 1 478 chattdisku­ssioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland