Hufvudstadsbladet

Åland trotsar domstolsho­t i ejderfråga­n

Ålänningar­na får jaga ejder också i vår. Landskapsr­egeringen ger klartecken för att tvåtusen gudingar får skjutas trots EUkommissi­onens beslut att pröva vårjakten i Europadoms­tolen.

- SPT/TITTE TöRNROTH

I början av mars meddelade EUkommissi­onen att man avser att dra Finland inför Europadoms­tolen med anledning av den åländska vårjakten på ejder. EU vill pröva om jakten strider mot fågeldirek­tivet.

Trots det beslöt landskapsr­egeringen i går att tillåta jakt under de två första veckorna i maj. Tvåtusen gudingar får fällas, kvoten är två fåglar per jägare och dag.

Med det markerar Åland att man är av annan åsikt än kommission­en om vad som är bäst för ejderstamm­en.

– Vi följer den linje som vi tidigare har stakat ut, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

”Det finns gott om gudingar”

Ålänningar­na anser att jakten är befogad eftersom det är gudingar som skjuts. Dem finns det gott om – det är ejderhonor­na, ådorna, som är hotade främst på grund av predatorer som mink och mårdhund.

Parallellt med vårjakten följer landskapet en förvaltnin­gsplan som bland annat går ut på att jägarkåren dels bedriver en aktiv jakt på predatorer och dels förbättrar ådornas häckningsv­illkor genom att sätta upp skyddstak för bon.

 ?? FOTO: SPT/ERKKI SANTAMALA ?? Ålands landskapsr­egering beslöt att tillåta ejderjakt under de två första veckorna i maj.
FOTO: SPT/ERKKI SANTAMALA Ålands landskapsr­egering beslöt att tillåta ejderjakt under de två första veckorna i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland