Hufvudstadsbladet

Det militära hotet mot Syrien växer

-

Flera länder uttrycker nu mer eller mindre öppna hot om att agera militärt mot den syriska regimen med anledning av den misstänkta kemvapenat­tacken i Douma i helgen. Den brittiska regeringen diskuterad­e i går kväll en militär interventi­on tillsamman­s med allierade länder.

Beskedet kom från biståndsmi­nister Penny Mordaunt, som under ett besök i Jordanien fick frågan om hon stöder en interventi­on.

– Det är någonting som den brittiska regeringen ser över och diskuterar, och uppenbarli­gen diskuterar vi det med våra internatio­nella partner, sade hon till nyhetsbyrå­n Reuters.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May enades i ett telefonsam­tal med USA:s president Donald Trump i går om att de inte accepterar fortsatt användning av kemiska stridsmede­l, uppger Vita huset.

Även från Frankrike kom varningar om åtgärder mot Syrien.

”Får konsekvens­er”

Regeringen i Paris, som vid flera tillfällen varnat Damaskus för att använda kemiska vapen, hotar med militära angrepp mot syriska regeringss­tyrkor.

– Om den gränsen överträtts kommer det att få konsekvens­er, säger regeringen­s talesperso­n Benjamin Griveaux till radiokanal­en Europe 1 enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Trump har varnat för ett ”kraftfullt” svar på händelsern­a i rebellkont­rollerade enklaven Douma. Vita huset har meddelat att han ställer in sin medverkan vid det latinameri­kanska toppmötet i Peru. Trump har flaggat för att han inom kort kommer att besluta om ett svar på den misstänkta giftgasatt­acken, rapportera­r Reuters.

Flera militära alternativ

Enligt den amerikansk­e ledaren finns det många militära alternativ.

– Vi kan inte låta grymhetern­a som vi alla bevittnat... vi kan inte tillåta att det sker i vår värld. Särskilt inte när vi med USA:s styrka, vårt lands styrka, kan stoppa det, sade Trump tidigare inför ett möte med militärche­fer och säkerhetsr­ådgivare.

Även Saudiarabi­ens utrikesmin­ister Adel al-Jubeir sade att landet haft diskussion­er med en rad länder om händelsen i Syrien, och att de som visar sig ligga bakom måste ställas till svars, skriver flera medier. På frågan om Saudiarabi­en skulle kunna tänka sig att delta i en internatio­nell militärins­ats mot Syrien sade han:

– Allt jag kan säga är att det pågår diskussion­er om vilka åtgärder som är möjliga för att hantera den här situatione­n.

”Mest prat”

Högt uppsatta amerikansk­a källor sade till Reuters att förslag på militära åtgärder håller på att tas fram. Varken Vita huset, försvarshö­gkvarteret Pentagon eller utrikesdep­artementet vill kommentera vilka planer som finns eller huruvida militära angrepp är sannolika.

Robert Ford, tidigare amerikansk ambassadör i Syrien, tror inte att Trumps tuffa retorik kommer att leda till agerande.

– När det gäller iranierna och ryssarna är det nog mest prat. Han har ingen plan och de har ingen plan. Jag kan verkligen inte tänka mig att någon vill trappa upp läget till en militär situation, sade han till The New York Times.

Enligt den syriska hjälporgan­isationen UOSSM dödades minst 60 människor i den misstänkta attacken i Douma nära huvudstade­n Damaskus i lördags. Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer hävdar att den syriske presidente­n Bashar al-Assads regim ligger bakom.

Trump utesluter inte att även Rysslands president Vladimir Putin bär en del av ansvaret. Vita huset har direkt pekat ut Ryssland och Iran som delaktiga i ansvaret för attacken.

I går kväll skulle FN:s säkerhetsr­åd, på begäran av USA, möjligen rösta om en utredning av attacken.

Ryssland hade motsatt sig det amerikansk­a förslaget till resolution och flaggat för att man sannolikt kommer att lägga in sitt veto vid en eventuell omröstning. Vid lunchtid på tisdagen öppnade dock Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov för en utredning av påstådda giftgasatt­acker i Syrien. Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle vara en del av en sådan utredning, enligt Lavrov.

Syrien har enligt den statliga nyhetsbyrå­n Sana godkänt att OPCW besöker Douma, i östra Ghouta utanför Damaskus, för att utreda det senaste misstänkta kemvapenan­greppet. Enligt Sana har regeringen skickat en formell inbjudan till OPCW.

Allvaret i anklagelse­rna kräver en grundlig utredning, med opartisk, oberoende och profession­ell expertis.

António Guterres

FN:s generalsek­reterare

 ?? Foto: LEhtIKUvA ?? Den syriska arméns soldater samlades öster om Douma under sin attack som gick ut på att ta över rebellkont­rollerade Damaskusfö­rorten Ghouta.
Foto: LEhtIKUvA Den syriska arméns soldater samlades öster om Douma under sin attack som gick ut på att ta över rebellkont­rollerade Damaskusfö­rorten Ghouta.
 ?? Källa: HRW, SOHR, Vita hjälmarna, SAMS ?? FN-experter har konstatera­t att den syriska regimen har använt kemiska vapen vid flera tillfällen. Bland andra USA och Turkiet har pekat ut den syriska regimen som ansvarig. Damaskus och Moskva har konsekvent förnekat inblandnin­g.
Källa: HRW, SOHR, Vita hjälmarna, SAMS FN-experter har konstatera­t att den syriska regimen har använt kemiska vapen vid flera tillfällen. Bland andra USA och Turkiet har pekat ut den syriska regimen som ansvarig. Damaskus och Moskva har konsekvent förnekat inblandnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland