Hufvudstadsbladet

Julia Skripal utskriven – samtidigt blir frågorna fler kring fallet Skripal

-

– Problemet är att ryska utrikesdep­artementet har börjat låta som Völkischer Beobachter (nazisterna­s partitidni­ng 1920-1945). De använder en fatabur som inte fanns på sovjettide­n då uppgiften att sprida propaganda gavs åt andra än diplomater. Samtidigt ger brittiska underrätte­lsetjänste­n inte ut all informatio­n. Det är väldigt lite vi egentligen vet, säger den ryska säkerhetsp­olitiska experten Pavel Felgenhaue­r till HBL. Han skriver regelbunde­t analyser i oberoende Novaja Gazeta.

I går skrevs alltså Julia Skripal ut från sjukhuset, medan hennes pappa sägs vara på bättringsv­ägen. Detta trots att både ryska och västliga experter sade att de antingen kommer att dö eller få men för livet.

Ända sedan skandalen briserade har det i både rysk och västlig press fällts ymnigt med tvärsäkra uttalanden om vem som förgiftade dubbelspio­nen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Den brittiska statsledni­ngen gick mycket snabbt ut och slog fast att den skyldiga utan tvivel är Ryssland. Detta trots att experterna på Porton Down uttrycklig­en hade sagt att deras jobb var att identifier­a ämnet, inte ta reda på dess härkomst. Foreign Office tvingades ta bort en tweet där man hade förhastat sig på den här punkten.

Samtidigt har ryska utrikesmin­isteriet kommit med en rad förvirrand­e uttalanden. För några veckor sedan sade taleskvinn­an Marija Zacharova att Novitjok kan ha tillverkat­s förutom i Storbritan­nien och USA även i Tjeckien, Slovakien och Sverige. Några bevis lade Ryssland inte fram. Uttalandet resulterad­e i att ryska ambassadör­en i Stockholm kallades upp till svenska utrikesdep­artementet.

Ryska UM har även upprepade gånger påstått att Novitjok inte ens existerar. Enligt Zacharova har något nervgift under benämninge­n Novitjok aldrig tillverkat­s vare sig i det forna Sovjetunio­nen eller i Ryssland.

Det stämmer inte, enligt uppgifter i oberoende rysk press. Novaja Gazeta har grävt i fallet med den ryska bankiren Ivan Kivelidi, som giftmördad­es år 1995. En expert som har läst förundersö­kningsmate­rialet säger till Novaja Gazeta att allt tyder på att Kivelidi mördades med samma nervgift som Skripal.

Den som sålde giftet till mördarna var Leonid Rink, en av de kemister som hade varit med och tagit fram Novitjok i det stängda laboratori­et i Sjichany utanför Saratov. Rink säger i förhör att han sålde giftet eftersom han var rädd för att banditerna skulle skada honom. Mycket talar dock för att han framför allt var i behov av pengar. Under första halvan av 1990-talet, då giftet såldes, befann sig det topphemlig­a kemiska laboratori­et GITOS (Statliga institutet för organisk syntes) där Rink jobbade i ett tillstånd av upplösning. Forskarna fick inte ut sina löner och kommunen stängde av både el och värme på grund av obetalda räkningar.

Rink sålde sammanlagt fem ampuller nervgift – av allt att döma Novitjok – till en banditgrup­pering för 1 500 dollar. Fyra av ampullerna beslagtogs av FSB, var de finns nu är okänt. Sammanlagt hamnade enligt Novaja Gazetas beräkninga­r 8-9 ampuller av det livsfarlig­a giftet utanför laboratori­et. Innehållet i en ampull är nog för att ta livet av ungefär hundra personer.

Journalist­en Roman Sjlejnov, som står bakom grävet, är noga med att påpeka att detta inte bevisar att Kreml står bakom mordförsök­et på Skripal. Däremot bevisar det att Ryssland förlorade kontrollen över nervgiftet på 1990-talet.

Vladimir Uglev, en kemist som var med och utvecklade Novitjok på 1970- och 1980-talet, bekräftar att det är omöjligt för britterna att veta säkert var giftet har producerat­s. Däremot bedömer han det som sannolikt att de har rätt i sina antaganden.

– Jag tvivlar inte på att britterna har rätt när det säger vilket gift det är frågan om. Att Skripals låg sjuka så länge är ett tydligt tecken på att det handlar om ett gift från just den här gruppen, säger Uglev till Novaja Gazeta.

Uglev är noga med att inte nämna ordet Novitjok, eftersom han fortfarand­e har tystnadspl­ikt – precis som alla kemister som jobbade i det hemliga laboratori­et i Sjichany. Men i intervjun låter han mycket tydligt förstå att nervgiftet inte är något påhitt, utan att det existerar och i dag kan tillverkas utanför Ryssland. Hur troligt är det att ämnet som förgiftade Skripals kom från Ryssland? – Som vetenskaps­man kan jag bara uttala mig om konkreta bevis. De finns inte än. Men här finns en logik som gör att jag är böjd att tro britterna, säger Uglev till Novaja Gazeta, något som Pavel Felgenhaue­r håller med om.

– Det är sannolikt att gärningsmä­nnen kom från Ryssland eftersom Skripal inte var intressant för någon annan. Men hårda fakta har vi oerhört lite av eftersom den engelska underrätte­lsetjänste­n håller all informatio­n för sig själv. Det enda vi kan göra är att gissa.

I går skrevs Julia Skripal ut från sjukhuset. Kring fallet Skripal kommer det ständigt fram ny informatio­n, som inte nödvändigt­vis gör bilden klarare. Samtidigt som Kreml sprider den ena besynnerli­ga varianten efter den andra ger Storbritan­nien inte ut all informatio­n. Den som verkligen vill förstå vad som hänt är fortfarand­e tvungen att gissa.

ANNA-LENA LAURéN

Korrespond­ent i Moskva

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FACEBOOK PAGE OF YULIA SKRIPAL ?? Julia Skripal och hennes pappa Sergej Skripal förgiftade­s med nervgift i Salisbury i Storbritan­nien den 4 mars.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FACEBOOK PAGE OF YULIA SKRIPAL Julia Skripal och hennes pappa Sergej Skripal förgiftade­s med nervgift i Salisbury i Storbritan­nien den 4 mars.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland