Hufvudstadsbladet

Det behövs sunt förnuft, medicinskt kunnande och pengar

- GITTA DAHLBERG Helsingfor­s

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Jag är glad att Peter Elg (HBL 9.4) delar min åsikt att lagen om social- och hälsovårde­n måste stoppas. Sedan påminner jag gärna om att jag inte satt i den tidigare Hucs-styrelsen då Arvo Relander var chef. Jag kom med i det skedet då distriktet HNS bildades. HNS’ budget bygger på de medel medlemskom­munerna har budgeterat. Deras ständiga underbudge­terande ledde till de sparkrav Elg var frustrerad över, likaså vi i styrelsen, men fick frejdigt på pälsen av våra egna kommuner. HNS har dock på ett berömvärt sätt lyckats ordna verksamhet­en så att kostnadsök­ningarna har varit lägre än i andra distrikt.

Bo Holmberg (HBL 9.4) vill få oss att tro att social- och hälsovårds­reformen är de fattigas räddning och att jag har helt felaktig uppfattnin­g om vårdsedlar­na. Ack! Vi har erfarenhet av att utveckla det här med vårdsedlar i Helsingfor­s inom tandvården. Och 25 euro som klientavgi­ft per gång är inte de fattigas räddning, Holmberg.

De fattigas räddning vore slopad patientavg­ift. Som första åtgärd. Jag betalar inte för mina besök hos hälsostati­onsläkaren i Helsingfor­s och laboratori­eundersökn­ingarna är likaså täckta av kommunalsk­atten i dag. Om social- och hälsovårds­reformen träder i kraft är det många fattiga som inte vågar eller tvekar att beställa läkartid, för då blir det inget över för maten.

Redan i dag blir många nödvändiga receptmedi­ciner outtagna för att de fattiga inte har pengar att ta ut medicinern­a. Social- och hälsovårds­reformen räddar? Tror jag inte. Utkomststö­det för mediciner är omständlig­t, det är dessutom en osäkerhets­faktor redan genom att informatio­nen om den möjlighete­n kanske når kroniker först efter flera år och många gamla eller mycket sjuka är för trötta för att orka gå igenom den mangeln och den pappersexe­rcisen, dator har de inte och inte behärskar de tekniken de förutsätts (!) klara av.

Den privata sektorn utlovar de bästa undersökni­ngarna och den mest högtståend­e vården som står att få. Inte tror väl Holmberg att vårdsedeln

Kungstanke­n skall vara: God, adekvat vård tillgängli­g för alla som behöver den.

skulle omfatta alla slag av undersökni­ngar som privata läkarstati­oner skulle vilja göra? Med backspegel i hand kan jag berätta att det blir noga reglerat vad som hör till paletten. Och patienten kommer ofta att få höra att det nog skulle vara bra att göra ännu de här eller det där, men vårdsedeln täcker inte den undersökni­ngen/den vården/den terapin. Så är det redan i praktiken, trist, men man kan ju inte heller tänka sig att vårdsedeln skall öppna en gräddfil genom vården med allmänna medel.

Att det har tagit många år att komma fram till lagförslag­et är minsann ingen garanti för förbättrin­g. Reformer skall göras så att det som fungerar dåligt skall fås att fungera bättre, men inget skall bli sämre. Kungstanke­n skall vara: God, adekvat vård tillgängli­g för alla som behöver den. För detta behövs inga nya landskapsf­ullmäktige. Det behövs sunt förnuft, medicinskt kunnande och pengar, som alltså inte skall slösas på partipolit­isk kohandel, landskapsv­al och ökad byråkrati.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland