Hufvudstadsbladet

Ändra rättspraxi­sen för sexualbrot­tslingar!

-

Om du var förälder till ett tioårigt barn, pojke eller flicka, och barnet våldtogs. Vilket slags straff tycker du våldtagare­n är förtjänt av då?

Frågan är provokativ och i en rättsstat kan vi självklart inte utdela straff med känslor. Vi har en lagstiftni­ng, vi har en straffskal­a och vi har tack och lov oberoende domstolar. Ändå kan det bli så fel. Ett exempel: Åbo hovrätt behandlade i november i fjol ett ärende där en 10-årig flicka våldtagits, men mannen fick ingen dom för våldtäkt, utan för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn – trots att han haft samlag med barnet.

Nu behöver inte bristerna i sexualbrot­tslagstift­ningen utsättas för någon intern fajt om vad som är värst; det är ändå ett faktum att Europadoms­tolen för de mänskliga rättighete­rna redan år 2003 konstatera­de att ett samlag utan samtycke är våldtäkt. Kanske Finland har haft lite dålig hörsel eller tröga lagstiftar­e?

Oberoende, bland annat tack vare kvinnonätv­erket i riksdagen lyftes frågan i februari upp i en motion och en revidering av lagen kan bli aktuell. Hur samtycket formuleras och om lagändring­en går igenom återstår att se.

Skadar man en annan människas, och inte minst barnets, personliga integritet måste straffpåfö­ljden vara strängare.

Folk tappar tron på rättsstate­n med dylika domslut. Och då den tron vacklar är samhället i gungning.

Åbo Underrätte­lser

Anja Kuusisto

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland