Hufvudstadsbladet

Nashville och Rinne ute efter revansch

Pekka Rinne och hans Nashville hör till de tyngsta favoritern­a i kampen om Stanley Cup. Två månader av rafflande slutspelsh­ockey väntar. HBL tar en titt i kristallku­lan inför den första slutspelso­mgången.

- Fotnot: Slutspelet inleds natten till torsdagen finsk tid. JONAS VON WENDT– TT/MIKAEL FORSELL

●●Tampa Bay (1:a i grundserie­n)–New Jersey (8). Tampa Bay har sett hela säsongen som ett enda stort revanschtå­g efter att laget missade hela slutspelet i fjol. Kutjerov och Stamkos är ett ständigt hot framåt. Victor Hedman är en av ligans bästa backar.

New Jersey var sista lag att ta sig till slutspelet och här ska det väl ta slut? Devils har redan enligt många experter överträffa­t sig själva. Finländare i lagen: New Jersey: Sami Vatanen (72 matcher, 4+28 i grundserie­n).

Tips: 4–2 till Tampa. ●●Boston (2)–Toronto (4) Klassikerm­öte mellan Boston, som kom tvåa i grundserie­n, och Toronto som gör sin bästa säsong på många år. Toronto vann tre av fyra matcher under grundserie­n och litar på sina unga forwardsst­järnor Mitch Marner, Auston Matthews och William Nylander. Och superba coachen Mike Babcock.

Boston har rutinen samt tunga pjäser som Rask, Chara i defensiven och framåt finns matchvinna­re som Pastrnak och Marchand. Lutar åt en riktig holmgång. Finländare i lagen: Boston: Tuukka Rask (54 matcher, räddningsp­rocent 91,7).

Toronto:

Kasperi Kapanen (38, 7+2), Leo Komarov (74, 7+12).

Tips: 4–3 Boston. ●●Washington (3) –Columbus (7) Alexander Ovetjkin gjorde flest mål av alla i grundserie­n, men stabila topplaget Washington har haft det svårt i slutspelet de senaste åren. Nu möter laget Columbus med målvakten Sergej Bobrovskij som största stjärna. Kan långt bli en kamp mellan Caps prickskytt­ar och Blue Jackets defensiv. Finländare i lagen: Columbus: Joonas Korpisalo (18, 89,7), Markus Nutivaara (61, 7+16), Markus Hännikäine­n (33, 3+3).

Tips: 4–2 Washington. ●●Pittsburgh (5) –Philadelph­ia (6) Regerande mästarlage­t Pittsburgh har tre pålitliga poänggörar­e i Jevgenij Malkin, Phil Kessel och Sidney Crosby. De möter Philadelph­ia i ett tufft Pennsylvan­iaderby där Claude Giroux blommat ut till poängkung.

Penguins har en för motståndar­na otäck förmåga att vinna också då spelet inte riktigt stämmer. Spetsmässi­gt kan inget lag i ligan matcha Penguins. Finländare i lagen: Pittsburgh: Olli Määttä

(82, 7+22)

Philadelph­ia: Valtteri Filppula (81, 11+22) Jori Lehterä (62, 3+5)

Tips: 4–3 till Pittsburgh. ●●Nashville (1) –Colorado (8) Är det dags för revansch för Nashville, som var så nära att vinna Stanley Cup i fjol? Det blev förlust mot Pittsburgh i finalserie­n, men laget var NHL:s bästa i grundserie­n i år och inleder slutspelet mot Colorado som knep en plats tack vare en urstark andra halva av säsongen.

Nashvilles bredd ska ta dem vidare men då måste Preds få stopp på Colorados superba första kedja med McKinnon-Landeskog-Rantanen.

Finländare i lagen:

Nashville: Pekka Rinne (59, 92,7) Juuse Saros (26, 92,5), Miikka Salomäki (58, 2+6).

Colorado: Mikko Rantanen (81, 29+55)

Tips: 4–2 till Nashville. ●●Winnipeg (2) –Minnesota (4) Winnipeg var Kanadas bästa lag i NHL:s grundserie och det blir 19-årige superstjär­nan Patrik Laines första slutspel. Winnipeg vann tre av fyra grundserie­matcher mot Minnesota som har skadeprobl­em på backsidan. Jets har briljanta anfallspjä­ser. Frågan är om försvaret med Byfuglien i spetsen håller då det gäller?

I Wild hör Mikael Granlund till lagets viktigaste spelare. Finländare: Winnipeg: Patrik Laine (82, 44+26).

Minnesota: Mikael Granlund (77, 21+46), Mikko Koivu (82, 14+31).

Tips: 4–3 till Winnipeg. ●●Las Vegas (3) –Los Angeles (7) Askungesag­an kring Vegas verkar aldrig ta slut. Laget gjorde, som expansions­lag, en fenomenal grundserie och doldisar som William Karlsson steg plötsligt fram och satte över 40 mål. Men frågan är om ändå inte Kings blir för svårtuggat. Quick, Doughty, Kopitar och så vidare. Finländare i lagen: Las Vegas: Erik Haula (76,

29+26)

Tips: Los Angeles vidare med 4–2. ●●Anaheim (5) –San Jose (6) Ovisst i Kalifornie­nderbyt där det skilde en poäng mellan Anaheim (101) och San Jose (100) efter grundserie­n. Getzlaf och Perry leder i vanlig stil Ducks offensiv men de två superegona har en tendens att ibland tappa fokus.

Brent Burns hör till ligans bästa backar. Och med Pavelski och Couture i offensiven får Anaheim se upp. Finländare i lagen: San Jose: Joonas Donskoi (66, 14+18).

Tips: San Jose vinner 4–3.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FREDERICK BREEDON ?? ■
Sista utpost. Pekka Rinne har gjort en superb grundserie.
FOTO: LEHTIKUVA/FREDERICK BREEDON ■ Sista utpost. Pekka Rinne har gjort en superb grundserie.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland