Hufvudstadsbladet

”Nu kan jag motionera igen utan ledbesvär”

Eero Heiskanen (52) försummade i åratal sin hälsa och började må allt sämre. En orsak till att Eero slutat motionera var hans långvariga ledbesvär, som gjorde det svårt att hålla igång. Numera motionerar han regelbunde­t. För att stödja lederna använder ha

-

Eero har under hela sitt liv spelat ishockey. För många år sedan intog han tränarbänk­en och övergick till att helt och hållet koncentrer­a sig på lagets välmående. Med tiden kom han själv att motionera allt mindre, medan matvanorna förblev de samma som när han var en aktiv spelare. Viktökning­en och den minskade motionen gjorde att Eeros hälsa så småningom försvagade­s.

– Jag var en tickande bomb, alla värden försämrade­s. Jag ville inte erkänna det ens för mig själv, men jag visste att jag kanske aldrig skulle kunna springa igen, berättar Eero. Ny livsstil För ett år sedan fick Eero tillfälle att delta i ett motionspro­gram på tv. Det blev startpunkt­en för ett nytt kapitel i hans liv. Han började motionera på nytt och hittade en ny, hälsosam livsstil.

Ledbesväre­n som följt honom under hela hans vuxna liv gjorde det fortfarand­e svårt för honom att motionera mångsidigt. Det var helt otänkbart att t.ex. utföra knäböj på gymmet eller löpträna. En vän rekommende­rade kosttillsk­ottet Sportiflex, som innehåller växtextrak­t vilka främjar ledernas välmående. Eero började använda preparatet som stöd för träningen.

– Folk tror att jag har blivit galen när jag alltid är på så bra humör. Nu kanske, när det inte längre gör ont hela tiden, skrattar Eero. Ledbesväre­n lindrades Eeros tillvaro har präglats av ledbesvär: han har fått utstå krämpor, molvärk och dåligt fungerande leder runt om i kroppen. I ett skede tvingades han att byta yrke, eftersom ryggen inte längre klarade av rörmokaryr­ket med de krävande ställninga­r som det medför.

– Om morgnarna visste jag inte med vilka knän jag skulle ta mig till jobbet, minns Eero.

– Besvären har avtagit sedan jag började motionera, och dessutom har Sportiflex fått mina leder att fungera bättre. Det känns som om ledytorna ”smorts in”, de kärvar inte längre på samma sätt.

– Det känns som att formen är bättre nu än på 20 år. Tidigare kändes lederna stela efter en prestation, men Sportiflex har också bidragit till att kroppen återhämtar sig bättre efter motion. Jag är en gubbe med en pojkes leder, skrattar Eero.

”Om morgnarna visste jag inte med vilka knän jag skulle ta mig till jobbet”, minns Eero.

 ??  ?? Eero Heiskanen motionerar mångsidigt 5–6 gånger i veckan. Motionen stöds av kosttillsk­ottet Sportiflex, som främjar ledfunktio­nen.
Eero Heiskanen motionerar mångsidigt 5–6 gånger i veckan. Motionen stöds av kosttillsk­ottet Sportiflex, som främjar ledfunktio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland