Hufvudstadsbladet

Med Heynckes återvände glädjen

Rynkorna i spelarnas och träningsle­dningens pannor var djupa. Glöden var borta och rädslan över att förlora hade börjat ta överhanden. I ett dylikt läge är en vd tvungen att reagera på något sätt. Karl-Heinz Rummennigg­es beslut underlätta­des av att han vi

-

Jupp Heynckes valde självmant att sluta efter att han våren 2013 förde Bayern München till seger i Bundesliga, tyska cupen och Champions League. Suget efter att gräva i jorden på hemgården och umgås med sina katter blev för stort den gången.

Då pågående säsong började snett hörde sig forna stjärnanfa­llaren Rummennigg­e för om den forna stjärnanfa­llaren Heynckes vore intressera­d av att rycka in och ”rädda” klubben ur knipan. Då Ancelotti i slutet av september fick sparken låg Bayern fem poäng efter Dortmund i ligan och hade just blivit avklädda in på bara mässingen av PSG som vann Champions League-mötet med 3–0.

För att uttrycka det milt såg Bayern just då inte riktigt ut som ett lag att vinna Champions League. Till och med Bundesliga verkade bli en jobbig historia. Nu leder Bayern ligan med 20 poäng och är bara tre matcher ifrån finalen i Kiev.

– Jag är en man som förstår mig på känslor. Men samtidigt är jag övertygad om att samma regler måste gälla för alla inom laget. Disciplin i sig är viktigt men ännu viktigare är att det råder koncensus mellan spelarna, säger Heynckes till bundesliga.com.

Människokä­nnare

Den 72-årige tysken har en förmåga att handskas med människor. En egenskap som blivit allt viktigare då många spelares egon vuxit i ungefär samma takt som beloppet på deras bankkonto.

Arjen Robben, som med något av en snedträff sköt Bayern till Champions League-segern 2013, hör säkerligen till de lättaste spelarna inom den moderna fotbollen men holländare­n sade sig vara lättad då Heynckes återvände.

Lever med i spelet

Heynckes har gjort ett styvt jobb då han via sina teser blåst liv i lagkänslan och lagmoralen. Och vid sidan om det har många spelare hittat tillbaka till absolut toppnivå.

Thomas Müller njuter av fotboll igen, Arturo Vidal har väl aldrig varit bättre och ungdomarna Coman och Kimmich har fått många värdefulla råd av ”Osram” som Heynckes ibland kallas. Smeknamnet för att han under matcherna ofta står med knallröda kinder och följer med sina adepter från sidlinjen.

En som garanterat varit väldigt nöjd med Heynckes är colombiane­n James Rodriguez vars karriär gått i stå efter VM-succen 2014. Med hjälp av Heynckes pekar karriärkur­van nu uppåt igen.

Vissa tränare har den förmågan, vissa inte. Ska bli intressant att se om Heynckes återvänder till trädgårdsl­andet om säsongen slutar som den gjorde 2013. Hur som helst kan det vara skönt för herr Rummennigg­e att veta att det finns en grånad gentleman med röda kinder som kan rycka in vid behov. Den lyxen har inte alla klubbar. 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

JONAS VON WENDT

 ?? FoTo: LEHTiKuvA/CHRisToF sTACHE ?? Spelarnas tränare. Jupp Heynckes är väldigt uppskattad i Bayern München.
FoTo: LEHTiKuvA/CHRisToF sTACHE Spelarnas tränare. Jupp Heynckes är väldigt uppskattad i Bayern München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland