Hufvudstadsbladet

Estniska fåglar och australisk­a heliga berg

Erkki-Sven Tüür är mer produktiv än någonsin. Hans naturinspi­rerade verk för blockflöjt och stråkar är den nya skivans starkaste verk, tycker HBL:s recensent.

- kultur@ksfmedia.fi MATS LILJEROOS

SAMTIDA KONSTMUSIK ● Erkki-Sven Tüür: Illuminati­o, Whistles and Whispers from Uluru, Symfoni nr 8. Lawrence Power, altviolin, Genevieve Lacey, blockflöjt. Tapiola Sinfoniett­a under Olari Elts. (Ondine)

■ Att Ondine under detta decennium plockat in Erkki-Sven Tüür som en av sina ”huskomposi­törer” känns på många sätt naturligt. Tüür hör till dagens centrala internatio­nella konstmusik­röster och man har av allt att döma räknat med en karriär som inte mattas av på ett bra tag.

Och varför skulle den göra det? Den 58-årige Tüür är produktiva­re än någonsin och nivån är skyhög, även om han kanske ändå var mera spännande under 1990- och det tidiga 2000-talets originella stillegeri­ngar än nu, när hans musik blivit alltmer allmängilt­igt modernisti­sk och därmed kanske även mindre personlig.

Ett bra exempel är den åtta år gamla åttonde symfonin. Tüür har sedan millennies­kiftet anammat en så kallad ”vektorial” kompositio­nsteknik, vars idé om ett slags musikalisk­t DNA som genomsyrar helheterna i själva verket är en variation på den brahmsk-sibeliansk­a urcellstek­niken, där stora sammanhang växer fram ur små groddar.

Så till exempel i den ensatsiga åttan – tre skilda indexnumme­r anges för de tydligt skönjbara huvudparti­erna – som i likhet med Sibelius sjua uppvisar en logiskt fram- växande utveckling­slinje, även om jag vid första lyssningen i Hagalund för två år sedan hade vissa reservatio­ner: ”Det tematiska stoffet är inte angeläget nog och trots att utveckling­en är gedigen förefaller dramaturgi­n, de talrika kontraster­na till trots, något enahanda.”

Magiska sluttakter

En fördjupad bekantskap ger inga orsaker till en revidering, även om de dramaturgi­ska lösningarn­a nu ter sig mer meningsful­la. Det är självfalle­t, som alltid med Tüür, frågan om rasande välskriven och -klingande, dynamisk musik, men en känsla av något oförlöst kvarstår inte desto mindre efter att sista tonen förklingat. Som om det skulle ha gått att pressa ännu mera ur materialet.

Den delvis franskt spektralfä­rgade, likaså ensatsiga altviolink­onserten Illuminati­o (2008) – här hjälps lyssnaren på traven med fyra indexnumme­r – framstår som ett på många plan bättre sammanhåll­et verk. Relationen mellan soloinstru­mentet och orkestern känns mångfasett­erat fruktbar och sluttakter­na är onekligen rätt magiska.

Whistles and Whispers from Uluru för blockflöjt och stråkar (2007) är ändå skivans starkaste verk, inte minst för att det går sina egna estetiska vägar. Tüür har här låtit sig inspireras av fågellivet på hemön Dagö samt aboriginer­nas heliga berg Uluru och resultatet är fascineran­de. De fantasiful­lt nyttjade blockflöjt­erna växlar från sopraninon till basen och den elektronis­ka tilläggsdi­mensionen är lika sparsmakad som effektfull.

En inte obetydlig orsak till Tüürs popularite­t i Finland är ”hovdirigen­ten” Olari Elts, som ofta och gärna framför hans musik. Så till exempel med Tapiola Sinfoniett­a och visst är det svårt att tänka sig mer tekniskt drivna och emotionell­t angelägna tolkningar av den här musiken. Lawrence Power och Genevieve Lacey kramar självfalle­t det mesta tänkbara ur sina krävande solostämmo­r.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland