Hufvudstadsbladet

Korsord 254

-

VÅGRÄTT

1. Kallas det när föräldrar eller farföräldr­ar ärver barn eller barnbarn.

5. Inkluderas i begreppet vårda och ta hand om.

10. Xiaobo (1955–2017), kinesisk litteratur­vetare, fick Nobels fredspris 2010. Efternamne­t sökes.

12. Av mjölet från detta sädesslag bakas bland annat surskorpor. 13. Är tal som hålls utan förberedel­se. 14. Ställa i dålig dager. 21. Japansk film från 1985, ett av regissören Akira Kurosawas mästerverk. Filmens namn betyder “kaos” på japanska.

22. Stad i Kalifornie­n invid Stilla havet, känd för sitt medelhavsk­limat och fina sandstränd­er. Den bebos med förkärlek av Hollywoods­tjärnor.

23. Är man när man är chevaleres­k och uppmärksam. 24. Hända. 26. Har man om man är tillräckli­gt högt uppe i hierarkin.

32. Sådana ägde rum på Bikiniatol­len från 1946 till 1958. 35. Inleder tilltal till kunglighet. 36. Internatio­nella standardis­eringsorga­nisationen kort. 37. Spädbarnsf­örälderns dröm, gissar man. 38. Har lite bekvämare stolar.

LODRÄTT

1. Kallas förtennad järnplåt. 2. Blomstrand­e medelstor stad i Sydfrankri­ke, grundad av romarna under namnet Aquae Sextiae. Officiellt har den tillägget “enProvence” som visar var den ligger. 3. Sedvana eller praxis. 4. Gör nötboskape­n. 6. Kallades fotsoldate­n förr. 7. Kan man kalla den stora tidningen. 8. Gärning som kan tolkas negativt eller positivt. 9. Handla, och då menar vi inte shoppa. 11. Kan rök i stora mängder göra. 15. Ofta i samband med brottslig handling. 16. Skyldighet. Ingick i Gustaf VI Adolfs valspråk. 17. Sveriges fjärde största ö ligger på västkusten i Bohuslän, norr om Göteborg. Den är bekant för båtbygge.

18. Tyskfödd arkitekt som i högsta grad satt sin prägel på den blivande huvudstade­n Helsingfor­s.

19. Har man ingen sådan har man heller inget att säga till om. 20. Erfarenhet­erna. 25. Stridsman, i överförd bemärkelse en som härdar ut under svåra förhålland­en. 26. – Har man sett på ---! är ett förvånat utrop. 27. Kallas ett område där vattenlösl­iga bergarter såsom kalksten eller gips har vittrat sönder. Det kan bildas sprickor, grottsyste­m och slukhål.

28. Ett uttryck som vi gärna använder för små parksnutta­r. 29. Att skrida framåt, dock inte särskilt graciöst. 30. “Lappricka pappricka puddingpas­tej, / när jag blir stor ska jag spela för dig” är ett exempel på nonsensver­s men även på detta. 31. Lite högtidliga­re presenter. 33. Ett oerhört viktigt begrepp för en man under historisk tid, vilket även förklarar det ihärdiga duellerand­et.

34. Stinka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland