Hufvudstadsbladet

Mattis: USA redo för militärt alternativ

Säkerhetsr­ådet var oenigt om kemvapenut­redning i Syrien

- TT/GUSTAV SJöHOLM

Ryssland (FN-ambassadör Vasilij Nebenzia på bilden till vänster i mitten av bordet) lade in sitt veto då USA kom med ett resolution­sförslag i FN:s säkerhetsr­åd. Ryssland fick i sin tur inte tillräckli­gt med stöd för sitt eget resolution­sförslag om en kemvapenut­redning.

Därefter skärptes tonen mellan USA och Ryssland ytterligar­e. President Donald Trump manade Ryssland att göra sig redo för ett militärt angrepp i Syrien. Försvarsmi­nister James Mattis var försiktiga­re:

– USA är redo för ett militärt alternativ i Syrien, men faktainsam­ling pågår fortfarand, sade Mattis i går kväll.

USA och Frankrike har hotat med ett militärt svar på den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien. Gudrun Persson, docent vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige, har svårt att se att USA kommer att backa från det hotet. Hon tror inte heller att Ryssland kommer att vika sig och gå med på krav på oberoende utredning.

– Jag har svårt att se att Ryssland i det här läget skulle vika från sin ståndpunkt. Den har ju varit konsekvent ända sedan Ryssland gick in i med militära medel i Syrien hösten 2015, och det handlar om att stötta al-Assad. Det kan de inte vika ifrån, säger Gudrun Persson till TT.

Det ryska svaret beror på hur en amerikansk militär attack slår, tror hon.

– De ryska farhågorna är att ryska medborgare skadas eller att attackerna riktas mot regeringss­idan, den i ryska ögon lagliga regeringen. Ryssland har ju varnat USA, både öppet och på annat sätt, om allvarliga konsekvens­er om det blir en missilatta­ck och om ryska medborgare skadas, säger Gudrun Persson.

– Om USA ger sig på regeringss­idan, då närmar man sig en direkt stormaktsk­onflikt, säger hon, men påminner samtidigt om att Ryssland inte svarade när USA för ett år sedan sköt robotar mot en syrisk flygbas.

Relationer­na mellan USA och Ryssland är ”sämre än på många år”, anser Gudrun Persson.

– Just nu är det svårt att se en väg ut ur konflikten.

Även överstelöj­tnant Johan Hansson, chef för operativa avdelninge­n på Försvarshö­gskolan i Sverige, tror att USA och Frankrike på något sätt kommer att svara militärt på anklagelse­rna om kemvapen.

– Det är så pass djupt rotat i vår demokratis­ka västvärld. Vi har så dåliga minnen av de här typerna av stridsmede­l, så jag har svårt att se att de inte skulle göra något, säger han.

Antagligen vill man slå mot militär infrastruk­tur, exempelvis flygbaser eller radaranläg­gningar. Det vapen som det spekuleras mest om är kryssnings­robotar som avfyras från exempelvis fartyg. Men det är svårt att helt slå ut mål från luften, trots att robotarna är kraftiga, enligt Hansson.

– Allt tyder på att man gör något mer än bara kryssnings­robotar, men man är livrädd för att dra in militära markstyrko­r, säger Hansson.

Ett mellanalte­rnativ som kan ge en större effekt skulle kunna vara att sätta in specialsty­rkor, lätta förband som kan ta sig in på fiendens område och i kombinatio­n med kryssnings­robotar eller flyg slå ut speciella mål, enligt honom.

Både Frankrike och USA har den förmågan, enligt honom.

– Deras stora styrkor är att de kan operera under alla typer av förhålland­en, de kan ta sig in och ut själva och förhoppnin­gsvis göra det utan att någon märker det.

Målet skulle vara att göra en tillräckli­gt tydlig markering gentemot den syriske presidente­n Bashar alAssad, och ha en avskräckan­de effekt som förhindrar att kemvapen sätts in i framtiden.

– Jag tror att man måste slå ut någon anläggning så att den blir obrukbar, för det är det som är svårt. Jag tror också att man måste slå ut den helt, för att visa att man har den förmågan och beslutsfär­digheten, säger Johan Hansson.

 ?? foto: EPA/JUStIN LANE ??
foto: EPA/JUStIN LANE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland