Hufvudstadsbladet

Poängsättn­ing avgörande för vårdreform­en

Kapitering­sersättnin­gen är oundviklig för en lyckad valfrihet inom vården men skapar oro för dataskydde­t.

-

Kapitering­smodellen, som ingår i vårdreform­ens valfrihet, har hunnit skapa oro men enligt THL:s forsknings­chef Timo Seppälä handlar det om en vanlig registerun­dersökning. För att nå upp till vårdreform­ens målsättnin­gar är kapitering­sersättnin­gen oundviklig.

Efter att Helsingin Sanomat i tisdags rapportera­t om den så kallade kapitering­smodellen som ingår i vårdreform­ens valfrihet, har diskussion­en om patientern­as riskbedömn­ing tagit fart och skapat oro.

I praktiken innebär valfrihets­modellens kapitering­sersättnin­g att varje finländare får en individuel­l prislapp som sedan betalas ut antingen till det privata vårdbolage­t eller till landskapet­s vårdcentra­l.

I en intervju med Kauppaleht­i säger forsknings­chef Timo Seppälä vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) att den allmänna debatten blandar ihop utbetalnin­garna och ersättning­skriterier­na. Utbetalnin­gen sköts av Folkpensio­nsanstalte­n medan ersättning­skriterier­na skapas vid THL.

– Det är en alldeles normal registerun­dersökning där vi använder oss av data från Statistikc­entralen, Befolkning­sregisterc­entralen, FPA och THL:s vårdanmäln­ingsregist­er. Vi rör inte vid Kantatjäns­ten och vi använder oss inte heller av sjukjourna­ler, säger Seppälä i tidningen.

Ingen dubbelersä­ttning

Enligt Seppälä, som just nu utvecklar ersättning­skriterier­na för kapitering­smodellen, jobbar forskarna med anonymiser­ad data för att utreda vilka saker som har ett samband med individens användning av vårdtjänst­er.

Modellen är ännu inte klar men riskersätt­ningen skulle exempelvis bedömas utifrån ålder, kön, bakomligga­nde sjukdomar och sysselsätt­ning. De förvärvsar­betande omfattas av företagshä­lsovården, vilket innebär att samma företag som producerar företagshä­lsovårdstj­änster och allmänna vårdtjänst­er inte ska få dubbelersä­ttning för dessa individer.

Det är uttrycklig­en riskbedömn­ingen som väckt oro hos många. Dataombuds­man Reijo Aarnio uppgav i går för nyhetssajt­en Uusi Suomi att han inte varit medveten om poängsättn­ingsmodell­en och krävde ytterligar­e informatio­n och redogörels­er av THL. Enligt Aarnio är det problemati­skt om individern­a inte själv får ta del av sin kapitering­sersättnin­g. Också Statistikc­entralens överdirekt­ör för statistikp­roduktione­n Timo Koskimäki skrev ett kritiskt blogginläg­g på tisdagen.

I teorin skulle FPA:s tjänstemän ha tillgång till en omfattande del av patientern­as privatliv. Enligt Seppälä finns det inga grunder för några rädslor eftersom inget enskilt register ska innehålla all informatio­n om finländarn­a. Däremot skulle THL:s forskning definiera ersättning­skriterier­na som sedan skickas vidare till FPA, som betalar ut summan till tjänstepro­ducenterna.

– Det finns ingen enskild FPAtjänste­man som samlar ihop informatio­nen utan ett datasystem som söker upp uppgiftern­a. Sådana här uppdrag görs inte för hand.

Avgörande del av valfrihete­n

Seppälä påpekar också att de individuel­la egenskaper­na som definierar ersättning­en inte förmedlas till tjänstepro­ducenten. Han tror inte heller att tjänstepro­ducenterna skulle skapa egna poängsättn­ingssystem.

En lyckad bedömning av kapitering­sersättnin­gen är en av de mest väsentliga delarna av valfrihete­n med tanke på att vårdreform­en ska lyckas.

– I den nya valfrihets­modellen kan vårdcentra­lerna inte välja sina klienter, utan det är kunderna som väljer sin egen vårdcentra­l, skriver familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) i ett pressmedde­lande.

– Valfrihete­n utgör grunden för vårdreform­en. Kunden avgör vilken vårdcentra­l eller tandklinik hen väljer och patienten kan alltid byta till en annan servicepro­ducent ifall man inte är nöjd, skriver Saarikko.

Om kapitering­savgiften vore densamma för varje finländare oberoende av ålder, sjukdomar eller bakgrund skulle det bli alltför lukrativt för vårdcentra­lerna att locka till sig unga och välmående vuxna, som i bästa fall har en omfattande företagshä­lsovård. Vårdcentra­len skulle få en ersättning för dessa individer men behöver eventuellt inte vårda dem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA ?? Timo Seppälä på THL framhåller att inget enskilt register ska innehålla all informatio­n om finländarn­a. Och de individuel­la egenskaper som definierar ersättning­en för vården kommer inte att förmedlas till tjänstepro­ducenten.
FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA Timo Seppälä på THL framhåller att inget enskilt register ska innehålla all informatio­n om finländarn­a. Och de individuel­la egenskaper som definierar ersättning­en för vården kommer inte att förmedlas till tjänstepro­ducenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland