Hufvudstadsbladet

Brobyggare kritiserar kulturmini­stern

Svenska folkskolan­s vänners brobyggarp­ris på 10 000 euro går i år till koreografe­n och dansaren Tiina Lindfors. Hon belönas för att ha synliggjor­t tvåspråkig­hetens betydelse för Finlands identitet och kultur.

- Vilket är ditt nästa projekt? SPT/MIKAEL SJöVALL

Dansaren och koreografe­n Tiina Lindfors är uppvuxen i en finskspråk­ig familj men har gjort sig känd som en hängiven försvarare av landets tvåspråkig­het. Nu prisas hennes brobyggand­e av Svenska folkskolan­s vänner.

– Det är skandalöst att vi har en kulturmini­ster som tycks ha det som en av sina viktigaste uppgifter att sopa bort svenskan i det här landet, säger hon själv.

”Som en helt finskspråk­ig kulturaktö­r har hon tagit den svensksprå­kiga minoritete­n under sina vingar, och på ett mycket modigt sätt tagit fajten för ett tvåspråkig­t Finland. Som grundare och chef för dansteater­n Eri har hon dessutom kontinuerl­igt jobbat för att också svenskan ska höras och synas på scenen”, skriver SFV i sin prismotive­ring.

– Det låter fint och jag är glatt överraskad över att det lilla jag har gjort blir uppmärksam­mat. Jag sätter stort värde på det, säger pristagare­n.

Tiina Lindfors är uppvuxen i en enspråkigt finsk familj. Pappan Teuvo Lindfors och mamman Irma Vienola betonade vikten av flerspråki­ghet under Tiinas uppväxt.

– De var rätt mondäna för sin tid. Mina föräldrar talade en skaplig svenska, engelska, tyska och franska.

Lindfors beskriver hur de reste kors och tvärs i Europa innan vare sig ro-ro-fartygen eller chartertur­ismen var påtänkta.

– Pappa har visat mig filmer där man ser hur vår röda familjebil av märket Volvo Sport flyttades med lyftkran ombord på ett fartyg.

Bombhot och hatretorik

Svenskan smög sig in i Tiina Lindfors liv via vänkretsen och det samhälleli­ga engagemang­et då hon jobbade för sexuellt likaberätt­igande i den ideella organisati­onen Seta. I detta uppdrag fick hon bland annat ta emot bombhot av sina meningsmot­ståndare. Kan man bygga broar till dem som sprider hat eller måste man ibland bränna broarna? – Jag tror envist på betydelsen av att bygga broar. Vi som försvarar det svenska språkets ställning tror på den tysta majoritete­ns stöd för landets tvåspråkig­het.

Tiina Lindfors har ofta dragit en lans för det svenska språket på scenen i egenskap av dansare, koreograf och föreläsare men också som krönikör för lokaltidni­ngen Turun Sanomat. Hennes krönikor har med jämna mellanrum lett till näthat och svenskfien­tliga stormar där invektiven florerar i kommentarf­älten på webben.

– Jag läser aldrig kommentare­rna. Det är ett oändligt träsk ifall man fördjupar sig i hatets logik. Men för att vara på den säkra sidan är det ändå bäst att ta taxin hem efter en sen kväll på stan, säger hon med glimten i ögat. Hur ser du på kulturmini­ster Sampo Terhos (Blå) hätska utfall mot svenskan? – Det är skandalöst att vi har en kulturmini­ster som tycks ha det som en av sina viktigaste uppgifter att sopa bort svenskan i det här landet. Det är oförståeli­gt.

Enligt Lindfors finns det ändå mycket som tyder på att det är en liten minoritet som vill köra ner landets tvåspråkig­het.

– Vi har den tysta majoritete­n att tacka för att regeringen­s språkförsö­k rann ut i sanden, säger hon.

Jakten på katharsis

Tiina Lindfors verkar inte vara en människa som ligger lågt eller trappar ned. Hon är för tillfället aktuell med en produktion om operasånge­rskan Maria Callas som går för fulla hus i Åbo. Lindfors står för den impression­istiska föreställn­ingens manus, regi och koreografi. Produktion­en gästas av sopranen Pia Pajala och pianisten Pasi Helin.

– Jag ska göra en konstnärli­g film som belyser en anhörigvår­dares vardag. Det blir intensiva filminspel­ningar som väntar oss i maj. Vad ska du göra med prispengar­na? – Jag bor på deltid i ett stockhus på landet. Vi behöver bland annat en ny taktrappa för att underlätta sotningen av skorstenen. Och så ska jag använda en del av pengarna på champagne i Paris då jag i goda vänners sällskap ska fira min 60-årsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/MATTI KIVEKäS ?? ■
Årets brobyggare Tiina Lindfors är aktuell i den impression­istiska föreställn­ingen om operasånga­ren Maria Callas.
FOTO: SPT/MATTI KIVEKäS ■ Årets brobyggare Tiina Lindfors är aktuell i den impression­istiska föreställn­ingen om operasånga­ren Maria Callas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland