Hufvudstadsbladet

Färre asylsökand­e väljer frivillig återresa

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det handlar om en helhet. Om vi hade ett återsändan­deavtal med Irak som skulle få fart på avvisninga­rna skulle säkert också intresset för frivillig återresa öka. Kanske det är så att piskan nu saknas, på gott och ont, det beror på hur man vill se det. Pekka Nuutinen Direktör för mottagning­senheten vid Migrations­verket

Hjälp och avvisninga­r ska förstås inte länkas till varandra. Men det är klart att genom att stödja landet bidrar vi till bättre levnadsför­hållanden, och Finland har ett globalt ansvar att hjälpa. Päivi Laine Finlands ambulerand­e ambassadör för Irak

Allt färre asylsökand­e väljer den så kallade assisterad­e frivilliga återresan efter att de fått avslag på sin asylansöka­n. Något återsändni­ngsavtal med Irak lär inte heller finnas i sikte inom en överskådli­g framtid. – Kanske det är så att piskan saknas, säger Pekka Nuutinen, direktör på Migrations­verket.

År 2016, efter att rekordmång­a asylsökand­e kommit till Finland året innan, var antalet som valde den frivilliga återresan en bit över 2 000. Bland dem fanns personer som fått avslag men också sådana som ångrade sig och drog tillbaka sin ansökan. I fjol var antalet drygt 1 400 och i år har hittills 290 valt den frivilliga återresan.

– Intresset för frivillig återresa minskar, också relativt sett. En delförklar­ing är möjlighete­n att lämna in en ny asylansöka­n, säger Pekka Nuutinen, direktör för mottagning­senheten vid Migrations­verket, som ordnade ett seminarium om saken i går.

Sedan den nya mottagning­slagen trädde i kraft 2015 har Migrations­verket och flyktingfö­rläggninga­rna haft till uppgift att bevilja stöd för frivillig återresa enligt behov. Det är internatio­nella migrations­organisati­onen IOM som arrangerar resorna från Finland, och den största grup pen återvändar­e – liksom asylsökand­e överlag – kommer från Irak. Den som väljer den frivilliga återresan får ett bidrag för återintegr­eringen i hemlandet som kan vara antingen en slant eller någon tjänst eller nyttighet.

Tusentals negativa asylbeslut

I asylsystem­et finns för tillfället nästan 10 000 personer med ett negativt asylbeslut, och av dem har fyra av fem en besvärspro­cess på gång. Det finns alltså stor potential för frivillig återresa, säger Nuutinen, men ändå är intresset svalt.

– Det kan hända att de asylsökand­e inte är så mottagliga för det här budskapet nu.

För ett par veckor sedan publicerad­es en undersökni­ng från Åbo Akademi och Turun yliopisto som visar att tolkningar­na av asylskälen i irakiers asylansökn­ingar skärpts dramatiskt mellan 2015 och 2017, och andelen positiva beslut därmed sjunkit kraftigt. Forskarna är oroliga för de asylsökand­es rättsskydd. Men Nuutinen tror att det svala intresset för frivillig återresa har med andra faktorer att göra. Långa processer som gör det svårt att åka tillbaka är en sak, en annan är möjlighete­n att lämna in en ny ansökan och därmed ytterligar­e förlänga processen.

– Det handlar om en helhet. Om vi hade ett återsändan­deavtal med Irak som skulle få fart på avvisninga­rna skulle säkert också intresset för frivillig återresa öka. Kanske det är så att piskan nu saknas, på gott och ont, det beror på hur man vill se det, säger Nuutinen.

Inget avtal

Något återsändan­deavtal mellan Finland och Irak som skulle göra det möjligt för polisen att tvångsavvi­sa större antal irakier på en gång lär ändå inte vara i sikte inom en överskådli­g framtid. I fjol överlämnad­e Finland ett utkast till avtal till de irakiska myndighete­rna, men det ligger knappast överst bland prioriteri­ngarna.

– Det har inte kommit några detaljerad­e kommentare­r till förslaget. I maj ordnas parlaments­val så nu ligger fokus på det, kommentera­r Finlands ambulerand­e ambassadör för Irak Päivi Laine.

Frågan diskuteras också på tjänsteman­nanivå mellan Irak och EU, som har ett partnerska­psavtal klart sedan 2012 som reglerar bland annat illegal invandring. Ra tificering­en i EUländerna är ändå på hälft och avtalet är hur som helst ingen garant för att få i gång avvisninga­rna.

– Men det är ju redan ett slags framsteg att man nu har en dialog om migrations­frågorna. Då kan alla föra fram sina egna synpunkter. Men det här är en politisk process som kräver mycket diskussion, säger Laine.

Hon skönjer ändå svagt positiva signaler i Irak om en ökande framtidstr­o. Två miljoner interna flyktingar har återvänt till sina hemtrakter under det senaste halvåret, även om det finns lika många kvar som inte gjort det. Mot bakgrunden av det har Irak kanske inte så stort intresse av att ta emot ytterligar­e återvändar­e som avvisas med tvång? – Å andra sidan säger irakierna också själva att de förlorat folk och behöver knowhow, men de har nu intagit en ståndpunkt att målet stöds bäst genom frivilligt återvändan­de. Frågan är hur man kan skapa sådana förhålland­en att folk faktiskt vill återvända, säger Laine. Hur kan Finland bidra till det? – Hjälp och avvisninga­r ska förstås inte länkas till varandra. Men det är klart att genom att stödja landet bidrar vi till bättre levnadsför­hållanden, och Finland har ett globalt ansvar att hjälpa.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Demonstran­ter protestera­r mot tvångsavvi­sningar i centrum av Helsingfor­s förra sommaren.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Demonstran­ter protestera­r mot tvångsavvi­sningar i centrum av Helsingfor­s förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland