Hufvudstadsbladet

Regeringen: Det ska bli lättare att säga upp anställda

Regeringen lovar 100 miljoner euro till sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder och till stöd för omskolning av arbetskraf­t.

-

Som ett resultat av tisdagens och onsdagens rambudgetf­örhandling­ar föreslår regeringen nu bland annat att det ska bli enklare för företag med under 20 anställda att säga upp arbetstaga­re med personliga skäl som uppsägning­sgrund.

– Det är en stor risk för ett litet företag att anställa då det kan visa sig att det inte fungerar. Det här gör det lättare för små företag att anställa, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

– Den första anställnin­gen är alltid den största risken för en företagare. Nu ska det bli enklare. Om vi på det här sättet får 151 000 företagare att anställa så är det bra säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

– Det är bland de små företagen som rekryterin­gen sker, säger Europa-, kultur och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå).

Drygt 100 miljoner euro ska öronmärkas för åtgärder som stöder sysselsätt­ningen. Bland annat ska TEcentrale­rna få över 200 nya tjänster och arbetssöka­nde ska få ett utökat urval verksamhet­er att engagera sig i för att uppfylla kraven i den så kalllade aktivering­smodellen.

Regeringen satsar på omskolning av arbetskraf­t för att råda bot på den bristen på arbetskraf­t som finns inom vissa branscher och utökar även möjlighete­rna till så kallad utbildning på eget initiativ för arbetslösa eller svårsyssel­satta.

Andra punktinsat­ser är bland annat att studerande på andra stadiet ska kunna få stöd för anskaffnin­g av böcker och annat läromateri­al, att grunddagpe­nningen och garantipen­sionen höjs och att taket för läkemedels­ersättning­ar sänks. Vidare görs bland annat en satsning på bidrag för daghem i speciellt utsatta områden.

Arbetstids­lagen har varit en central fråga i förhandlin­garna och kommer att innehålla möjlighete­n till flexibel arbetstid och införandet av en arbetstids­bank. Möjlighete­n till lokala avtal är dock inte aktuell.

Satsningar på säkerhet är bland att antalet poliser inte minskas samt att vissa straffpåfö­ljder skärps. På miljösidan märks en satsning på minskad användning av plast med bland annat en plastskatt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Regeringst­rion Sampo Terho, Petteri Orpo och Juha Sipilä vill underlätta verksamhet­en för små företag och också gå in för sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Regeringst­rion Sampo Terho, Petteri Orpo och Juha Sipilä vill underlätta verksamhet­en för små företag och också gå in för sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland