Hufvudstadsbladet

Ärkebiskop Mäkinen: Prästämbet­et inte knutet till kön

Enligt Finlands ärkebiskop Kari Mäkinen har kvinnliga präster alla biskopars enhälliga stöd för sitt arbete. Kvinnligt prästerska­p har varit möjligt i 30 år, men det stöter fortfarand­e på motstånd.

-

Finlands ärkebiskop Kari Mäkinen uttryckte i går sitt stöd för kvinnliga präster och försvarade kvinnors rätt att arbeta som präst. Stödyttrin­gen var ett svar på ett brev som Finlands biskopar fått av en grupp präster.

I brevet skriver prästerna att kvinnligt prästerska­p fortfarand­e stöter på motstånd inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, trots att prästämbet­et öppnades för kvinnor redan för 30 år sedan. Ärkebiskop Mäkinen säger att beskedet gör honom bekymrad och betonar att kyrkans åsikt i frågan inte lämnar utrymme för tolkning.

– Kvinnors arbete i prästämbet­et har ett enhälligt stöd bland alla biskopar. Vår kyrka har bara en syn på ämbetet. Enligt den är prästämbet­et inte knutet till kön, konstatera­r Mäkinen i ett pressmedde­lande.

Evangelisk-lutherska kyrkan förutsätte­r att alla som vigs till och verkar i prästämbet­et samarbetar med varandra oberoende av kön. Enligt Mäkinen är det en fördel för kyrkan att ha både manliga och kvinnliga präster.

– Ingen får diskrimine­ras på grund av sitt kön. Det är viktigt att könen är jämlikt represente­rade i vår kyrkas struktur och beslutsfat­tande. Det är en målsättnin­g som vi ännu inte har nått. Vi behöver fortsättni­ngsvis arbeta för att nå dit, säger Mäkinen i pressmedde­landet.

– Skyldighet­en att arbeta med präster oberoende av deras kön gäller såväl biskopen som andra präster.

Mäkinen efterlyser en öppen och respektful­l dialog om ämnet, och slår fast att kyrkan ”i alla situatione­r” måste jobba för ett jämställt prästerska­p.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland