Hufvudstadsbladet

Polisen utreder Brother Christmas insamlings­verksamhet

Polisen påbörjar en förundersö­kning om välgörenhe­tsorganisa­tionen Brother Christmas.

-

Enligt Polisinrät­tningen i Östra Nyland har det lämnats in tre polisanmäl­ningar som påtalar oegentligh­eter i Brother Christmas insamling av medel för dödssjuka barn.

Brottsrubr­iceringen för förun dersökning­en är förskingri­ng, bokförings­brott och olaglig penningins­amling.

Utöver detta har polisen även utrett två polisanmäl­ningar som berör olaga hot i sociala medier i anslutning till Brother Christmas insamlings­verksamhet. I det ena fallet har tröskeln för en förundersö­kning inte överskridi­ts.

Tusbybon Ari Koponen startade sin välgörenhe­tsverksamh­et i slutet av 2015.

Helsingin Sanomat avslöjade i februari att Brother Christmas använde 95,6 procent av de insamlade medlen till administra­tion 2017. Brother Christmas insamlings­verksamhet inbringade sammanlagt 962 000 euro i fjol.

Brother Christmas har efter uppståndel­sen anlitat en revisionsb­yrå för att granska föreningen­s konton och transaktio­ner.

– Det har riktats en lång rad grundlösa påståenden om föreningen­s penningaff­ärer i offentligh­eten. Det har insinuerat­s att det finns oegentligh­eter och till och med olaglighet­er i hanteringe­n av våra finanser. Jag bestrider med eftertryck dessa påståenden, sade Ari Koponen i ett pressmedde­lande i mars.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Brother Christmas, eller Ari Koponen i Helsingfor­s 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Brother Christmas, eller Ari Koponen i Helsingfor­s 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland