Hufvudstadsbladet

Fem misstänkta frigavs mot borgen i Ugandafall­et

En domstol i Kampala har frigett de fem som misstänks för att ha medverkat till den finländske affärsmann­ens mystiska död i februari. De fem frigavs mot borgen i väntan på en kommande rättegång.

- STEFAN LUNDBERG

De fem, tre kvinnor och två män misstänks för allt från dråp till narkotikah­andel och förfalskni­ng av inbjudning­sdokumente­t som hade sänts till den nu döde finländske affärsmann­en och hans ressällska­p, ex-ministern Suvi Lindén.

En av kvinnorna är hotellrece­ptionist i Qatar, en annan hemmafru i Uganda och en tituleras ”affärskvin­na”. En av kvinnorna är gravid i långt framskride­t skede och rätten bestämde att hon släpps fri utan att borgenssum­man erläggs. Rätten ansåg det oskäligt att en kvinna i hennes tillstånd hålls fängslad. Hon är en av de dråpmisstä­nkta.

Den ena av männen är chaufför och den andra är underrätte­lseofficer inom den interna underrätte­lsetjänste­n ISO.

Borgenssum­morna uppgick till 2 200 euro per person.

De tre kvinnorna misstänks, enligt rätten för att ha förorsakat finländare­ns död genom att leverera narkotika åt honom.

En av kvinnorna och underrätte­lseofficer­en åtalas för att ha förfalskat inbjudan som finländarn­a trodde gällde för ett möte med underrätte­lsechefen Frank Bagyenda Kaka.

Underrätte­lseorganis­ationen ISO har misstänkts för delaktighe­t i finländare­ns död. Den lokala polisen och ISO är inblandade i en hård maktkamp i Uganda, vilket anses ha försvårat utredninge­n.

Ärendet är följande gång före i den ugandiska domstolen den 24 april. Då ska rätten höra både åklagaren och de åtalade samt deras vittnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland