Hufvudstadsbladet

Ordkriget om Syrien trappas upp

- AHLKVIST

USA:s president Donald Trump höjer insatserna i den storpoliti­ska konflikten om Syrien. ”Gör er redo, Ryssland”, skriver Trump i ett inlägg på Twitter, syftande på ett eventuellt föreståend­e militärt angrepp mot Syrien. Ryssland svarar med att skylla De vita hjälmarna för att ha iscensatt attacken.

Omvärlden håller andan sedan alla förslag på utredninga­r om den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien röstats ned i FN:s säkerhetsr­åd. Varken Frankrike eller USA utesluter en militär insats för att straffa Syriens president Bashar al-Assad.

Hoten från Moskva att slå tillbaka tycks inte imponera på Donald Trump.

”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för det kommer att komma – fina, nya och ”smarta’”, skriver USA:s president Donald Trump i ett inlägg på Twitter.

Trump fortsätter med att kalla president al-Assad för ”ett gasmördand­e djur som mördar sitt folk och njuter av det”.

Anklagar Vita hjälmarna

Samtidigt fortsätter Ryssland att förneka att den syriska regimen ligger bakom kemvapenat­tacken i Douma. En amerikansk robotattac­k kan vara ett försök att förstöra bevis, antyder det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zacharova, enligt Reuters.

Den ryska militären Viktor Poznikhir anklagar civilförsv­arsgruppen De vita hjälmarna för att ha iscensatt attacken. Han säger vid en pressträff i Moskva att ingen vid sjukhuset i Douma har sett döda eller skadade efter den påstådda attacken, rapportera­r den statliga ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Rysslands president Vladimir Putin säger i en kort kommentar att det rådande läget i världen ger anledning till oro, utan att direkt nämna Syrien.

– Situatione­n i världen blir mer och mer kaotisk, men trots det hoppas vi att sunt förnuft slutligen kommer att segra och att internatio­nella relationer kommer att slå in på en konstrukti­v väg, säger den ryske presidente­n enligt AFP.

Spänd situation

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov beskriver enligt AFP situatione­n som spänd, och ber om vad de kallar en objektiv och fördomsfri utredning innan man drar några slutsatser.

– Vi hoppas att alla sidor undviker att ta steg som i realiteten inte provocerat­s av något, och som kan destabilis­era en redan skör situation i regionen, säger han.

Rysslands ambassadör i Libanon Alexander Zasypkin sade tidigare till Hizbollahs tv-kanal al-Manar att alla amerikansk­a robotar som avfyras mot Syrien kommer att skjutas ned, samt att de platser varifrån de avfyrats kommer att attackeras.

Enligt Trump är relationen med Ryssland värre än någonsin tidigare, inklusive under kalla kriget. Trots det sträcker han ut en försonande hand:

”Det finns ingen anledning till det. Ryssland behöver oss för att hjälpa till med deras ekonomi, något vi enkelt kan göra, och vi behöver att alla länder arbetar tillsamman­s. Stoppa kapprustni­ngen?”

Syrien förbereder sig

Flera medier rapportera­r att syriska flygplan flyttas till den ryska basen vid Latakia, möjligtvis för att undvika att bli utslagna i en attack. Även Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som stöder opposition­en, rapportera­r att större flygplatse­r och flygbaser töms.

Samtidigt uppmanar den europeiska flygkontro­llmyndighe­ten Eurocontro­l flygbolag att vara försiktiga i östra Medelhavet, då robotar kan komma att skjutas upp. Air Fran- ce och Easy Jet uppger att man lagt om en del rutter efter uppmaninge­n, medan andra flygbolag säger att man sedan tidigare inte flyger över det aktuella området.

USA sköt för ett år sedan kryssnings­robotar mot en flygbas i Syrien som hämnd för att regimen använt kemiska vapen. Den attacken fick dock ingen större effekt på den syriska stridskapa­citeten – mindre än ett dygn efter attacken ska stridsflyg ha lyft från basen igen.TT/PONTUS

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/YOUSSEF KARWASHAN ?? Den syriska armén patrullern­a bland ruinerna efter att rebellerna har lämnat staden Zamalka i östra Ghouta
FOTO: LEHTIKUVA/YOUSSEF KARWASHAN Den syriska armén patrullern­a bland ruinerna efter att rebellerna har lämnat staden Zamalka i östra Ghouta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland