Hufvudstadsbladet

Facebook bad om ursäkt och fick marknadens försiktiga välsignels­e

Facebookch­efen Mark Zuckerberg frågades ut i nästan fem timmar i USA:s senat. På det stora hela verkar han ha lyckats med det han skulle.

- JURI VON BONSDORFF

Sedan det framgick, för en månad sedan, att personliga data från 87 miljoner Facebookan­vändare blivit tillgängli­ga för de politiska konsultern­a på Cambridge Analytica, har företagets marknadsvä­rde rasat. I allmänhete­ns ögon har Facebook inte bara försummat sin skyldighet att skydda användarna­s integritet, utan också tillåtit sig att användas som ett verktyg för rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet 2016.

Mot denna bakgrund hade Facebooks grundare och verkställa­nde direktör Mark Zuckerberg inget annat val än att, för första gången sedan han startade Facebook 2004, bänka sig inför ett kongressut­skott för utfrågning.

Zuckerberg, som ofta beskrivits som socialt aningen obekväm, klarade sig hyfsat genom den första grillninge­n i senaten. Den följande väntade i representa­nthuset. Efter en viss nervositet i början slappnade han av och gjorde ett ledigare intryck. Den första uppgiften var att be om ursäkt på ett sätt som verkade genuint. Och det gjorde han. Efter att ha upprepat företagets ideologisk­a huvuduppdr­ag, att ge människor över hela världen ett forum att mötas på, erkände Zuckerberg att hans bolag också blivit ett verktyg för skadlig verksamhet.

– Det är tydligt att vi inte gjorde tillräckli­gt för att hindra att dessa verktyg användes i skadligt syfte. Det gäller både falska nyheter, utländsk

Det är tydligt att vi inte gjorde tillräckli­gt för att hindra att dessa verktyg användes i skadligt syfte. Det gäller både falska nyheter, utländsk inblandnin­g i våra val och spridning av hatisk retorik. Mark Zuckerberg

inblandnin­g i våra val och spridning av hatisk retorik.

– Vi såg inte på vårt ansvar i ett tillräckli­gt brett perspektiv och det var ett stort misstag. Det var mitt misstag och jag ber om ursäkt för det, sa Zuckerberg i sitt öppningsan­förande.

Det näst viktigaste uppdraget var att försöka övertyga omvärlden att bolaget är rustat för en kamp mot aktörer som vill missbruka Facebook.

– Det är en kapprustni­ng, sa Zuckerberg med hänvisning till ryska aktörer som använt sig av falska identitete­r för att sprida strategisk informatio­n på Facebook.

Facebookch­efen lovade att bolaget investerar i nya verktyg, bland annat artificiel­l intelligen­s, för att bättre hindra dylik aktivitet inför kommande val, inte bara i USA utan runtom i världen.

Zuckerberg fick också försäkra senatorern­a om att bolaget gör en fullständi­g utredning över personliga data som hamnat på villovägar i samband med Cambridge Analytica-skandalen. Facebooks egna regler ska skärpas och tusentals appar ska undersökas för att säkerställ­a att hanteringe­n av användarna­s personliga informatio­n hanteras korrekt. Zuckerberg ångrade djupt att Facebook inte informerat omvärlden tidigare om vad som skedde med Cambridge Analytica.

I många fall verkade den ålderstign­a panelens frågor okunniga och klumpiga, och ofta valde Zuckerberg att inte svara på frågor, med hänvisning till att han inte visste svaret. Den delen av Zuckerberg­s uppträdand­e gjorde föga för att förstärka förtroende­t för Facebook. Men i det stora hela lyckades Facebookch­efen med det han gav sig ut för att göra och marknaden reagerade med att ge Facebooks aktie ett lyft på 4,5 procent.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BRENDAN SMIALOWSKI ?? Mark Zuckerberg var nervös då den första grillninge­n i senaten inleddes men slappnade av och klarade sig hyfsat.
FOTO: LEHTIKUVA/BRENDAN SMIALOWSKI Mark Zuckerberg var nervös då den första grillninge­n i senaten inleddes men slappnade av och klarade sig hyfsat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland