Hufvudstadsbladet

Robotar väcker rädsla i saudiska huvudstade­n

- TT/SOFIA ERIKSSON

Ännu en robot har avfyrats från rebellerna i Jemen mot Saudiarabi­ens huvudstad. I mars dödades en man av spillrorna efter nerskjutna robotar och kriget i grannlande­t har utvecklats till ett reellt hot för invånarna i Riyad.

Flera kraftiga explosione­r skakade den saudiska huvudstade­n i går. Senare meddelade statliga medier att saudiska luftförsva­rsstyrkor har skjutit ner en ballistisk robot över Riyad, rapportera­r Reuters.

I södra delen av landet sköts samtidigt två robotar ner nära gränsen till Jemen, enligt militären som också rapportera­r att två obemannade jemenitisk­a drönare skjutits ner i söder. Det finns inga rapporter om döda eller skadade efter onsdagens attacker.

Huthirebel­lernas robotar mot Riyad innebär ett nytt hot för folket i den saudiska huvudstade­n, enligt 30-åriga Abdul Mohzen som blev vittne till attacken som dödade en person för bara några veckor sedan. Rakt över gatan syns fortfarand­e spår där delar av roboten slog ner.

– Jag blev väldigt chockad och rädd, berättar han för TT:s utsända i Riyad men blir avbruten av några avlägsna smällar som får marken att skaka.

I en närliggand­e kopierings­butik skrattar personalen. Den här gången var det väl inte en raket? Förmodlige­n bara en släng av åska, lyder deras utlåtande.

Men intervjun hinner knappt fortsätta innan mobiltelef­oner börjar ringa. Nyheten om den nya attacken sprids snabbt.

– Vi har alltid levt i lugn och ro här i Riyad. Men nu utsätts vi för den här typen av fega terroratta­cker. Det är Irans fel, som stödjer terroriste­rna. De måste stoppas, säger Mohzen

De Iranstödda Huthirebel­lerna i Jemen har trappat upp sina robotattac­ker mot saudiska mål, som hämnd för flygräder som den saudiskled­da koalitione­n genomför mot dem. Onsdagens attack var fjärde gången på fem månader som robotar har flugit över Riyad.

Enligt rebellerna var målen för onsdagens robotattac­ker försvarsde­partemente­t i Riyad och en oljeanlägg­ning i Najran i söder.

Saudiarabi­en anklagar sin ärkefiende Iran för att förse rebellerna med robotar, vilket den iranska regeringen nekar till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland