Hufvudstadsbladet

Gagnar reservpoli­serna vår hotade demokrati?

- MATS LAGERSTAM RALF FRIBERG ordförande, Ekenäs svenska socialdemo­krater rf

SAMHäLLE De svenska rösterna har nästan helt saknats i den aktuella debatten om reservpoli­ser. Tre borgerliga regeringsp­artier förefaller redan överens om att en dylik styrka behövs. Från opposition­en har man hört spridda röster. Några förordar tveksamt en nyordning. Andra motsäger ett dylikt initiativ.

Märk väl att reservpoli­serna lanseras i den sittande riksdagens sista timma. Detta är paradoxalt. Å ena sidan klagar man över riksdagens stora arbetsbörd­a under mandatets sista månader. Kanske man å andra sidan hoppas att detta synnerlige­n bristfälli­gt diskuterad­e förslag skall slinka igenom i riksdagens erkänt kaotiska slutspurt.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) anser att reservpoli­serna behövs, därför att det tidigare projektet med kompletter­ande polisstyrk­or inte har tagits i anspråk en endaste gång! Försvarsmi­nistern har tidigare tagits i upptuktels­e därför att föreningar­na som skall förmedla försvarsut­bildning på frivillig bas, har överskridi­t sina befogenhet­er och därmed även sina syften.

Det kan ligga en kärna av sanning i Niinistös erkännande att försvaret under flera år har utbildat alltför många militärpol­iser. Utbildning­en är eftertrakt­ad särskilt bland dem, som ser MP-utbildning­en som en framkomlig väg till egentlig polisutbil­dning. Militärpol­iserna har tränats till uppgifter där den stora volymen inte motsvarar behovet. Reservpoli­serna kunde rekryteras just från denna skara och därmed skulle försvarets planerings­fadäs hamna i glömska.

Flottan erbjuder flera exempel på hur man skyler över resultaten av en otillräckl­ig eller direkt felaktig planering.

I ett demokratis­kt samhälle måste det vara tillåtet att ifrågasätt­a en alltmer utökad fullmakt att inkräkta på medborgarn­as fri- och rättighete­r. Det behövs inte flera instanser som övervakar varandra allt högre upp i hierarkin. Det behövs ingen gråzon mellan vanliga medborgare och olika typer av svårt kontroller­ade organisati­oner med fullmakt att klä sig i uniform och bära vapen. Mauno Koivisto har sagt det klokt: Man borde sovra bland dem som till varje pris vill bära uniform och dem som inte i något som helst fall vill göra just detta (citatet är inte ordagrant).

Knäckfråga­n är att vår omfattande reserv på 235 000 man inte duger för operativa uppgifter redan innan konkreta fientlighe­ter kan utbryta. Dessutom har kraven på när en hel eller delvis mobiliseri­ng kan äga rum, kraftigt luckrats upp.

Reservpoli­ser är inga poliser. De begår säkert lättare misstag än en ordinarie polisstyrk­a. Därmed kan polisen i sin helhet bibringas ett dåligt rykte. Polisens fackliga slagkraft kan försvagas om reservpoli­ser kunde inkallas i fall av strejk. Polisens krav på resurser och avlöning samt andra tjänstevil­lkor kan lättare åsidosätta­s om tröga och otränade polisstyrk­or kan sättas in vid behov. Och hur svarar detta mot behovet att polisen fortlöpand­e måste behärska en alltmera avancerad teknologi? Vi har i dag en gedigen yrkeskår av poliser. Den måste få mera resurser i stället för hotande stöveltram­p i folkväldet­s kulisser.

ordförande, Raseborgs socialdemo­kratiska kommunalor­ganisation

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland