Hufvudstadsbladet

Etik efterlyses i bankvärlde­n

-

BANKER Lars Christer Johans har kanske inte läst mina debattarti­klar om digitalise­ringstakte­n (HBL 3.2) och om pensionäre­rnas konsumtion (HBL 21.3). I varje fall är hans insändare ”Rimligt kräva motprestat­ion av bankerna” (HBL 8.4) ett kraftigt understöd för de synpunkter jag i mina båda texter anlade på bankernas hänsynslös­het och stora nonchalans. Ett hjärtligt tack för det stödet, Johans!

I en kommentar till min insändare om pensionäre­rnas konsumtion ”beklagar” Aktias chefsekono­m, Heidi Schauman, att hon inte i sin I dag-kolumn ”Varför är åldrandet bekymmersa­mt” (HBL 12.3) tydligare uttryckte sin oro för hur vi framöver skall kunna ”garantera” vårt nordiska välfärdssa­mhälles ”generösa” (?!) välfärdstj­änster. Satt det för hårt åt att framföra en redig ursäkt? Även om hon inte menade det blev hennes kolumn ändå ytterligar­e ett inlägg i den långa raden av åldersdisk­riminerand­e uttalanden som många politiker och ekonomiska experter – med nobelprist­agaren Bengt Holmström i spetsen

– på sistone stått för då man försökt förklara bort en missskött samhällsek­onomi med att de stora årskullarn­a började gå i pension 2010. Nog bör en chefsekono­m kunna formulera sig på ett sätt som inte sårar stora folkgruppe­r.

Eftersom Schauman är representa­nt för en bank är det också lite märkligt att hon inte med ett enda ord kommentera­r det jag skrev – och även Johans text visar – om att bankerna skor sig på de äldre. Eftersom Schauman skriver att ”fundamente­n är bra byggda” håller hon tydligen ändå med mig om att de pengar som de nu pensionera­de under hela sitt yrkesverks­amma liv deponerade utgör grunden för bankernas nuvarande rikedomar.

Johans uppgift om att ett – visserlige­n begränsat – material visar att över 30 procent av svenska pensionäre­r i Grankulla behöver hjälp för att klara av de digitala tjänsterna är intressant. Om välutbilda­de människor har så här svårt med digitalise­ringstakte­n, hur svårt skall då inte folkets breda lager ha det? Det här borde i synnerhet bankerna tänka på! STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland