Hufvudstadsbladet

Offentliga dialogen är en del av allmännytt­an

- Österbotte­ns Tidning Kenneth Myntti

Tack vare modern kommunikat­ionsteknik har 82 av landets chefredakt­örer på kort varsel kunnat samla sig bakom en gemensam manifestat­ion för bättre rättsskydd för journalist­er.

Samma teknik är också behjälplig i den samhällsom­störtande verksamhet som ju det samlade näthatet utgör och som manifestat­ionen är en skarp reaktion på. Turun Sanomats Rebekka Härkönen är en av de journalist­er har utsatts för hatdreven.

Hon har varit måltavla för tusentals meddelande­n, det ena hotfullare än det andra, efter sin rapporteri­ng om händelsern­a på Åbo salutorg. Hon fick bland annat dödshot och animatione­r som visade hur människor misshandla­s, bland annat för att hon i sin journalist­ik hade fokuserat på den hjälteinsa­ts en invandrare stod för under attacken.

Det som blev droppen som fick bägaren att rinna över för landets chefredakt­örer var riksåklaga­rens beslut om att det näthat som hade riktats mot Härkönen inte räckte till för ett allmänt åtal. Eftersom näthat i vår nuvarande lagstiftni­ng klassifice­ras som ett målsägarbr­ott kunde åklagaren i princip inte fatta något annat beslut.

Men med tanke på vilka samhällsko­nsekvenser ett så pass organisera­t näthat får till stånd verkar en lagändring vara av nöden. Det demokratis­ka samhälle vi har bygger på att journalist­er förutsättn­ingslöst ska våga rapportera om samhällssk­eendet och att det finns maktmedel att tillgripa om denna offentliga dialog hotas.

En nordisk rapport som levererade­s redan förra sommaren landade i slutsatsen att näthatet redan har nått den omfattning­en att det har börjat hota demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland