Hufvudstadsbladet

Demokratin försvaras bäst inom EU

Den demokratis­ka utveckling­en i Europa är ett huvudmål för EU att värna om.

-

En ny tankesmedj­a öppnade i går sina dörrar. Organisati­onen Re-Imagine Europa vill hjälpa till med att förbereda nästa steg framåt för EU och Europa. Mannen bakom denna nya aktör är ingen mindre än Valéry Giscard d´Estaing. En verklig veteran, han var Frankrikes president redan för 40 år sedan.

Han vill med RIE ge EU en nystart. Det kan enligt honom eventuellt ske i en mindre krets än de nästan 30 länder som är medlemmar av dagens EU. RIE riktar sig framför allt till de länder som vill se ett mer integrerat Europa.

Giscard d´Estaing har alltid varit en förespråka­re för europeiskt samarbete. Själv tycker han att EU:s sista stora steg framåt togs 1992 då Maastricht­fördraget godkändes. Då lades grunden för euron och samarbetet mellan medlemslän­derna ökade kraftigt.

I en intervju för tidningen Politico säger Giscard d´Estaing att EU måste ta fortsatta steg framåt då världen i övrigt förändras oerhört snabbt. Enligt den tidigare franska presidente­n råder för tillfället ändå djup förvirring på grund av att EU är svagt och byråkratis­kt. Tidigare metoder fungerar inte och tillräckli­gt innovativa resultat uppnås inte.

Men han är inte för ett EU som skulle utvecklas i olika takt då alla inte vill fördjupa integratio­nen lika mycket och lika brett. Han vill se en stark kärna och en gemensam syn bland de som vill gå vidare.

I dag 92-årige Giscard d´Estaing drog sig tillbaka från den aktiva politiken för 15 år sedan. Då hade han precis avslutat ordförande­skapet i det Europeiska konventet som utarbetade ett författnin­gsförslag med tanke på EU:s framtid.

Målet med den nya konstituti­onen var att EU skulle ta det definitiva steget mot en politisk union uppbyggd som

”Det börjar vara dags för EU att agera och inte låta några medlemmar rasera den stabila demokratis­ka och rättsstatl­iga grund som unionen är och för alltid borde vara byggd på.”

TOMMY WESTERLUND

medborgarn­as och medlemssta­ternas union.

Inför sitt arbete konstatera­de Europeiska konventet att Europa kommer att nå ett samhälle där freden härskar och blir en sammanhäng­ande helhet där medlemmar kommer att ha gemensamma värderinga­r, ambitioner, projekt, regler och institutio­ner.

Då man ser på dagens EU är det en brokig skara medlemslän­der som framträder. Tyvärr verkar det gemensamma dessutom krympa. Alla lever inte ens upp till de självklara gemensamma grundvärde­ringarna.

EU har precis som Valéry Giscard d´Estaing säger inte reagerat fullt ut på omvälvning­ar i världen vilket har skapat en del yttre hot. Men frågan är om inte de inre hoten också borde tas på allvar. Och det borde hellre ske genom att inkludera i stället för att exkludera som Giscard talar för.

Det börjar vara dags för EU att agera och inte låta några medlemmar rasera den stabila demokratis­ka och rättsstatl­iga grund som unionen är och för alltid borde vara byggd på.

Det är varken lätt eller rätt att utesluta till exempel Polen eller Ungern som är de länder som främst bryter mot EU:s grundvärde­ringar och vars politiska utveckling går i riktning mot dessa värden. Som medlemslän­der måste det vara lättare att påverka dem än som icke-medlemmar.

Polacker och ungrare behöver tvärtom stöd från EU så att processen mot ett allt mer auktoritär­t styre kunde stoppas. Men det går inte heller utan åtgärder som signalerar att länderna nu är inne på fel väg. Att till exempel minska miljardstö­den som EU varje år betalar till de här länderna kunde ge effekt. EU:s trovärdigh­et som en försvarare av demokratis­ka värden skadas kraftigt av att man inte städar framför egen dörr.

Då nationalis­m och auktoritar­ism bredde ut sig i Europa mellan världskrig­en skedde det i fristående nationer. Nu har vi en europeisk union som borde kunna stoppa en liknande utveckling i ett medlemslan­d. Men EU förefaller handlingsf­örlamat. Samtidigt piskar Viktor Orbán & co upp ett hat mot EU, något som populistis­ka partier i snart sagt alla EU-länder suger upp och sprider vidare.

EU behövs i dag mer än någonsin som en garant för liberala, demokratis­ka värden och måste därför stå upp tydligare och resolutare för dessa.

 ??  ??
 ??  ?? Ledarskrib­ent
Ledarskrib­ent
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland