Hufvudstadsbladet

Nya dopningsmi­sstankar i skidskytte

Polis genomförde en razzia på Internatio­nella skidskytte­förbundet IBU:s kansli i Salzburg, Österrike.

- SPT-TT Skidskytte

– De allra flesta ute på världscupe­n känner att IBU har problem och måste agera, men tyvärr är det locket på, säger dubble OS-medaljören Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Razzian som gjordes mot IBU, där norrmannen Anders Besseberg är ordförande sedan 1993, ska enligt internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada ha med en dopningsut­redning att göra. IBU uppger att razzian har kopplingar till en utredning som fokuserar på Besseberg och generalsek­reteraren Nicole Resch.

”IBU:s styrelse tar frågan på största allvar”, skriver förbundet i ett pressmedde­lande.

Har träffat visselblås­are

Enligt norska tv- och radiobolag­et NRK, som var först att rapportera om razzian, har Resch blivit förhörd i ärendet. Generalsek­reteraren ska enligt IBU ha begärt att vara tjänstledi­g på grund av den pågående polisutred­ningen.

NRK:s kom senare med uppgifter om att en polisrazzi­a i Norge med kopplingar till ärendet också har gjorts, vilket bekräftas av Wada. NRK har dessutom träffat den ryska visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov på okänd ort i USA. Han hävdar att IBU har varit inblandat i manipulati­on av ryska skidskytta­rs blodpass inför OS i Sotji 2014.

– I skidskytte blev systemet med blodpass manipulera­t och saboterat. Det är en sammansvrj­ning som går långt tillbaka, säger Rodtjenkov.

”Allvarlig situation”

Svenska skidskytte­förbundets ordförande Olle Dahlin, tillika vice ordförande i IBU, är förberedd på att resa till Österrike.

– Jag har börjat packa mina väskor och är redo att åka ner till Salz- burg och ta del av vad som förevarit. Det är helt klart en allvarlig situation, säger han till Radiosport­en.

Sebastian Samuelsson, som tog OS-guld i stafett och silver i jaktstart i Pyeongchan­g, bojkottade världscupa­vslutninge­n i ryska Tiumen och hänvisade till landets undermålig­a antidopnin­gsorganisa­tion.

– Mitt förtroende för förbundet var skadat redan innan och det blev så klart ännu värre nu, säger han till SVT Sport.

 ?? / ANDREAS HILLERGREN ??
/ ANDREAS HILLERGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland