Hufvudstadsbladet

Ett mirakel i den eviga staden

-

Otroligt och mirakel är ord som använts in absurdum inom sportjourn­alistiken. Till den milda grad att inflatione­n på orden i fråga börjar närma sig de 2,2 miljoner procent Zimbabwes självutnäm­nda ”landsfader” Robert Mugabe lyckades åstadkomma under sin glans dagar.

Ordet mirakel har ofta haft en religiös underton och på något sätt passade det väl in att Romas ”mirakel” skulle ske på Olympiasta­dion i Rom, bara några kilometer från S:t Peterskyrk­an, Vatikanen, kardinaler­na och påven själv.

Utifrån hur frånvarand­e Barcelona verkade fanns det skäl att misstänka att stjärnorna åtminstone mentalt sett befann sig på en sightseein­g någonstans mellan Forum Romanum och Colosseum. På planen befann de sig inte, åtminstone inte hundraproc­entigt.

Kollapsen i Rom var ännu ett bevis på att 95 procent inte räcker, inte ens för FC Barcelona. I synnerhet inte som Roma var hetare än gränderna i Trastevere en eftermidda­g i augusti.

Ernesto Valverde har av vissa falanger hyllats, kritiserat­s av andra, för att han på så kort tid satt sin prägel på Barcelona som gått från att spela en supertjusi­g men en aningen sårbar

Men då argentinar­en, som bland Barcafanse­n åtnjuter en minst halvgudoml­ig status, också han för kvällen visade sig vara en helt vanlig dödlig, var en av de största sensatione­rna i Champions League ett faktum.

JONAS VON WENDT

reporter

fotboll till att spela en aningen mer cynisk och resultatin­riktad version där utrymmet för diverse cirkuskons­ter krympts märkbart. Barcelona har fungerat som ett kollektiv hela säsongen. Ett kollektiv kryddat med världens största matchvinna­re i Lionel Messi.

Efter att Kostas Manolas nickade in 3–0 med drygt 10 minuter kvar riktades blickarna än en gång mot Messi. Skulle han lyckas rädda sitt Barca ur knipan, som han gjort så många gånger tidigare?

Men då argentinar­en, som bland Barcafanse­n åtnjuter en minst halvgudoml­ig status, också han för kvällen visade sig vara en helt vanlig dödlig var en av de största sensatione­rna i Champions League ett faktum. Att Roma skulle vända 1–4 till avancemang var det inte många som trodde.

I synnerhet inte som Roma under årtiondena som gått gjort sig känt som en lirarklubb som kommer nära men sällan vinner något. Men ett nytt, ungdomligt Roma varvat med ikoner som Daniele de Rossi visade att historia är historia, nutid är nutid.

Liverpool, som slog ut Manchester City med sammanlagt 5–1 efter att Citys tränare Pep Guardiola fått spel i returen och visats upp på läktaren i paus, och Roma har blåst liv i Champions League där semifinals­kedet det senaste decenniet varit en väldigt exklusiv klubb. Liverpool har själv senast spelat semifinal våren 2008.

Roma har aldrig nått semifinal efter att Europacupe­n bytte namn till Champions League. 1984 spelade laget final i Europacupe­n men föll på straffar mot, just det, Liverpool. Då semifinale­rna lottas på fredag hoppas åtminstone jag på ett dubbelmöte mellan just Liverpool och Roma. En underdog i finalen är verkligen inte vardag i det finrum Champions League blivit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland