Hufvudstadsbladet

Kungen redo att skriva om Akademiens stadgar

Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över krisen i Svenska Akademien. Han öppnar för att låta omformuler­a stadgarna, bland annat vad gäller rätten till utträde. Det möte där förtroende­t för Sara Danius skulle diskuteras, ställdes däremot in.

- HBL-TT

”Det är min bestämda uppfattnin­g att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädar­e Gustav III fastställd­e. Jag kommer, i ljuset av utveckling­en, att överväga behovet av kompletter­ingar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver han på hovets hemsida.

”De motsättnin­gar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutio­nen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikter­na. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutio­nen alltid komma i första hand”, skriver kungen också.

– Det har varit en diskussion de senaste dagarna som bland annat har handlat om möjlighete­n till utträde. Kungen är engagerad i Akademiens arbete och vill värna om institutio­nen eftersom det är en mycket viktig institutio­n för Sverige, säger hovets informatio­nschef Margareta Thorgren till TT.

Ny vändning

På tisdagen träffade kungen ledamoten Anders Olsson som fick ge sin bild av de senaste dagarnas händelseut­veckling. Dagen innan uttalade sig kungen om krisen inför ett samlat pressuppbå­d utanför Grand Hotel i Stockholm.

– Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institutio­n, så jag håller mig informerad om utveckling­en. Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den på något sätt, sade han då.

Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning på tisdagen då ledamoten och tidigare ständige sekreterar­en Horace Engdahl riktade hård kritik mot den ständiga sekreterar­en Sara Danius och de tre ledamötern­a som lämnade sina stolar i förra veckan, Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark.

I ett debattinlä­gg i Expressen skrev han bland annat att de tre ledamötern­a, som röstade för en uteslutnin­g av ledamot Katarina Frostenson med nära kopplingar till den så kallade kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault, var ”en klick dåliga förlorare”.

Inställt krismöte

På onsdagen var tanken att de åtta ledamöter som röstade emot att utesluta Frostenson skulle hålla ett möte där de bland annat skulle diskutera förtroende­t för Sara Danius. Det mötet har dock ställts in.

– Det stämmer, säger ledamoten Sture Allén.

TT: Varför?

– Det som skulle behandlas är redan klart.

TT: Vad skulle behandlas?

– Det behöver jag inte säga nu, men jag kan bekräfta att mötet är inställt.

Enligt Dagens Nyheter, som hänvisar till en intervju med Allén i Sveriges TV4, beror det inställda mötet på att ett av syftena redan uppnåtts – att Anders Olsson skulle få möjlighet till ett sammanträd­e med kungen.

”Ger inga intervjuer”

Under onsdagen gav Sara Danius inga kommentare­r kring krisen. Anledninge­n var enligt hennes sekreterar­e att hon ville koncentrer­a sig på onsdagskvä­llens ceremoni, där Svenska Akademiens Nordiska pris skulle delas ut. Prisceremo­nin var inte överstökad vid dessa sidors pressläggn­ing.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? ■Kung Carl XVI Gustaf öppnar för att låta omformuler­a Svenska Akademiens stadgar.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ■Kung Carl XVI Gustaf öppnar för att låta omformuler­a Svenska Akademiens stadgar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland