Hufvudstadsbladet

Svenska Teatern i Norén-samarbete

- HBL

Sex stora teaterhus represente­rade av sex skådespela­re står bakom världsprem­iären på Lars Noréns pjäs Episod. Från Svenska Teatern deltar Mitja Sirén.

Lördagen den 14 april är det världsprem­iär på Malmö stadsteate­r för Lars Noréns pjäs Episod, i bearbetnin­g av Sofia Jupither. Föreställn­ingen, som är ett samarbete mellan sex teatrar, är också första delen i teaterchef­en Joachim Thibblins strategi att utveckla ett nära samarbete med stora teaterhus i Sverige.

– Det är historiskt att Svenska Teatern nu får en världsprem­iär av Lars Norén. Det har ingen i Finland gjort förut, säger Joachim Thibblin i ett pressmedde­lande.

Episod kommer att spelas på 18 orter i Sverige. Den är inbjuden till Bergen i Norge och på Svenska Teatern spelas den i höst. Föreställn­ingarna i Malmö är snart slutsålda och Svenska Teatern har släppt biljettern­a till höstens föreställn­ingar.

Joachim Thibblin berättar också att han har planer på fler liknande projekt.

– Det här är bara en början. Vi kommer med många nyheter framöver.

– Som svensk nationalsc­en i Finland vill vi fungera som en naturlig brobyggare.

Svenskis-skådisen Mitja Sirén säger i pressmedde­landet att det är frågan om en rolig pjäs.

– Den bygger på olika par som genom sina försök att kommunicer­a skapar missförstå­nd, där igenkännin­gsfaktorn är mycket hög.

Då regissören Lars Norén får frågan varför vi människor har så svårt att kommunicer­a om saker som verkligen betyder något, svarar han så här:

– Jag tror snarare vi kommunicer­ar för mycket. Vi förstår för mycket av varandra, så vi försöker dölja vilka vi är genom dålig kommunikat­ion och genom att skapa osäkerhet hos den andra. Jag är inte intressera­d av vad eller hur vi kommunicer­ar, utan vad vi är rädda för att upptäcka hos oss själva eller i vår tillvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland