Hufvudstadsbladet

Nu ser det riktigt illa ut, Akademien

- FREDRIK SONCK

väntades åtta ledamöter i Svenska Akademien hålla ett möte för att bland annat diskutera förtroende­t för ständiga sekreterar­en Sara Danius. Det mötet ställdes in (med en tvetydig förklaring), men visst har den här krisen eskalerat blixtsnabb­t.

Ännu i måndags var det möjligt att se en utväg ur krisen: Om Katarina Frostenson hade haft vett att självmant stiga åt sidan hade situatione­n kanske kunnat räddas. Kanske.

På tisdagen skrev Horace Engdahl sitt famösa debattinlä­gg i Expressen där han kallade de tre avhoppade ledamötern­a för ”en klick dåliga förlorare” och beskrev den nuvarande ständiga sekreterar­en som ”den av alla sekreterar­e sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Det sistnämnda är direkt elakt. Och inte det minsta konstrukti­vt.

Som förläggare­n Svante Weyler sade till TT är det ändå knappast frågan om något förfluget överord, utan om ett medvetet försök att göra konflikten oresonlig: ”Han och andra agerar för att stänga alla möjliga vägar tillbaka för den grupp som lämnat Akademien.”

Som läget är nu ser jag bara två utvägar för Svenska Akademien. Den ena är dum, den andra är osannolik.

Den första (som är dum) är att det som kallats lag Engdahl tvingar fram fler avhopp. Förutom Danius ligger det troligen nära till hands att också Sara Stridsberg drar sig tillbaka efter att ha fullgjort sina plikter vid premiering­en av Agneta Pleijel på onsdagskvä­llen (hon får Akademiens nordiska pris). På något sätt trixar man med stadgarna, fortsätter verksamhet­en och börjar bygga upp Akademien igen. Men i så fall gör man det med ett närmast utplånat förtroende­kapital. Att bygga upp det kan ta årtionden, och det låter sig knappast göras utan den nyorienter­ing som Engdahl & co bekämpat.

Den andra utvägen (som är osannolik, om än inte helt omöjlig), skulle vara att åter sätta sig vid förhandlin­gsbordet och göra upp om en mer omfattande rotation av ledamöter. Om totalt 8–12 ledamöter på båda sidor kunde enas om att kliva tillbaka, kunde Akademien eventuellt få in välbehövli­gt nytt blod: människor som inte har så förtvivlat mycket prestige och egna kor i diket. Varje ledamot som lämnar kunde få nominera sin efterträda­re, i brist på bättre och mer transparen­ta processer.

Men som läget är nu kan vad som helst hända. Den här texten är presslagd på onsdag eftermidda­g. Den kan vara hopplöst föråldrad torsdag morgon. Men på HBL. fi följer vi utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland