Hufvudstadsbladet

Te med Dubček

- SÖREN VIKTORSSON

Under en reportager­esa till Slovakien besöker jag Alexander Dubček-platsen, ett stenkast från stadens mäktiga borg. Där finns en staty av den världsberö­mde reformkomm­unisten och jag står en stund i vördnad framför den.

Minnena från december 1989 återkommer. Några veckor tidigare har den tjeckoslov­akiska regimen fallit i vad som kom att kallas ”sammetsrev­olutionen” (inga liv spilldes).

Jag är i Prag med fotograf Micke Jonsson och i det turbulenta läge landet befinner sig i verkar vad som helst möjligt.

– Min fru har en väninna som hyr ut sin övernattni­ngslägenhe­t till Alexander Dubček, berättar journalist­kollegan Mirek. – Tror du jag kunde få träffa honom? – Vi kan pröva … Efter mycket om och men sitter så jag och fotografen en januaridag 1990 i parlamente­ts nyvalde talman Alexander Dubčeks tjänsterum.

– Ni är de första västerländ­ska journalist­erna jag träffar efter omvälvning­en, berättar han och sekreterar­en bjuder på te.

Frågorna har vi fått lämna in i förväg och får skriftliga svar. Så det blir en lättsam liten tebjudning.

– Hur gammal är Ni? Bara 33? Pozor! (Se upp) Tänk på vad som hände Kristus i samma ålder! säger vår värd till reportern och skrattar.

Herr Dubček, Ni måste vara en stark människa som gått igenom så mycket?

– Asi jo (Antagligen), svarar han och berättar med sorgset ansiktsutt­ryck att hemliga polisen fanns på plats till och med vid sonens bröllop. När det ska tas bilder blir han åter glad. – Det får inte se konstruera­t ut! förklarar legendaren och lägger helt sonika ena armen om journalist­ens hals och ler varmt.

Några år senare omkom Dubček i en bilolycka, men än i dag har han en särskild plats i många äldre tjeckers och slovakers hjärtan.

Denna vårdag, framför statyn i Bratislava, är tacksamhet­en stor över att en gång ha fått sitta och dricka te och samtala med en av 1900-talets om inte allra främsta så mest omtyckta och beundrade statsmän.

Minnena från december 1989 återkommer. Några veckor tidigare har den tjeckoslov­akiska regimen fallit i vad som kom att kallas ’sammetsrev­olutionen’ (inga liv spilldes).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland