Hufvudstadsbladet

Svenskarna i Waffen-SS

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Från alla nordiska länder anslöt sig frivilliga till Waffen-SS under andra världskrig­et, och kvällens dokumentär Hitlers svenska soldater (2018) av Christian Arnet handlar om de omkring 200 svenskar som tog värvning i Nazityskla­nd. En del av dem började sin bana som frivilliga i Finlands krig mot Ryssland.

I det en miljon man starka Waffen-SS ingick soldater från 37 länder. Från början var SS Adolf Hitlers livvakter, men senare blev det en styrka som deltog i de mest hårda striderna och i vars brutala uppdrag ingick etnisk rensning med bland annat massmord som metod. Det blev fällande dom för krigsförbr­ytelser under Nürnbergrä­ttegångarn­a.

Många av de svenska SS-soldaterna talade senare tyst om sin bakgrund, men en del har låtit sig intervjuas, och bland annat det här materialet använder sig dokumentär­en av, liksom av interjuver med deras anhöriga. Källor är även brev och dagböcker samt kan man anta också Bosse Schöns böcker om ämnet, även om de inte krediteras i eftertexte­rna.

Många av de unga männen som drogs till Nazityskla­nd verkar ha kommit från söndriga hem, ofta med bara en förälder. De ville bli krigshjält­ar, och en del verkar ha lidit av uppenbara personligh­etsstörnin­gar och hyst ett djupt förakt mot sitt eget land och sina politiska motståndar­e i form av främst socialiste­r och kommuniste­r. Tankarna går osökt till de ungdomar som söker sig till IS i dag; det är inte

Många av de svenska SSsoldater­na talade senare tyst om sin bakgrund, men en del har låtit sig intervjuas, och bland annat det här materialet använder sig dokumentär­en av.

svårt att se vissa likheter.

Dokumentär­en avslöjar hemligstäm­plad informatio­n om att de svenska SS-soldaterna tidigt kände till Förintelse­n. Bland de några hundra soldater som försvarade Hitlers bunker i Berlin under krigets slutskede fanns svenska SS-soldater. En av de första i världen som kände till Hitlers död var en svensk, SS-Hauptstrum­führer Gösta Pehrsson.

Första avsnittet i kväll hand- lar om de unga män som blev frivilliga vid Waffen-SS och om det ofattbart grymma kriget vid östfronten. Del två som sänds samma tid om en vecka handlar om krigets slutskede och vad som hände med de svenska SS-soldaterna efter kriget. SVT Play 3.00 och SVT1 22.00

 ?? FOTO: SVEA TELEVISION ?? SS-chefen Heinrich Himmler lyckönskar svenskar i Sennheim 1943.
FOTO: SVEA TELEVISION SS-chefen Heinrich Himmler lyckönskar svenskar i Sennheim 1943.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland