Hufvudstadsbladet

Den sorgliga bilden av ensamma unga män som aldrig hittar en partner påminner ändå om att åtgärderna för att vända födelsekur­van måste göras på ett brett plan.

John-Erik Jansén i ledaren om den sjunkande nativitete­n i Finland,

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Ifjol föddes färre barn än någonsin tidigare under 2000-talet. Den vikande nativitete­n har diskuterat­s ur olika aspekter. Befolkning­sförbundet­s senaste familjebar­ometer fokuserade på faktorer som påverkar unga vuxnas familjebil­dning. Det första barnet föds av allt äldre mammor, en helt rimlig orsak är att man vill att livssituat­ionen ska vara så stabil som möjligt, med bostad, inkomster och en parrelatio­n på trygg grund.

Barometern pekade också på en del stereotypa uppfattnin­gar om barnfamilj­ers vardag som kan avskräcka unga par från föräldrask­apet.

Den sjunkande nativitete­n gör att befolkning­sprognoser­na håller på att slå rejält fel. Enligt prognosen borde antalet födda vara omkring 57 000 per år, men i fjol föddes 50 000 bebisar.

Följderna kan bli omfattande, och få konsekvens­er för de stora samhällsre­formerna, bland annat pensionsre­formen för några år sedan och social- och hälsovårds­reformen som efter tio år kanske nu är på målrakan. Reformerna ska lindra effekterna av försörjnin­gsundersko­ttet där de som är i arbetsför ålder och ska generera in pengar i systemet är betydligt färre än de stora åldersklas­serna som nu behöver vård och omsorg efter att ha gjort sin andel av välfärdsby­ggandet.

Dilemmat som bekymrar både Finansmini­steriets tjänstemän och regeringen som ser på problemet i budgetrama­rnas perspektiv är att de felslagna prognosern­a visar att de beräkninga­r som reformerna bygger på inte längre håller. På 2030-talet skulle försörjnin­gsundersko­ttet jämnas ut, men så ser det inte ut att gå, åtminstone om man bara ser till antalet födda i Finland. Invandring­en har gjort att befolkning­en har ökat trots färre nyfödda, men ökad invandring rimmar inte med dagens politiska klimat, trots att de samhällsek­onomiska effekterna på längre sikt är positiva.

Statssekre­terare Martti Hetemäki vid Finansmini­steriet pekar på ett samband som tidigare har legat i bakgrunden. Han konstatera­r att sysselsätt­ningsläget för män mel- lan 25 och 34 har försämrats i samma takt som nativitete­n har minskat. Samtidigt är kvinnorna i samma ålder betydligt framgångsr­ikare, de är bättre utbildade och har högre inkomster. Av männen i den här åldern är knappt 20 procent låginkomst­tagare, motsvarand­e andel för kvinnorna är under tio procent.

Hetemäkis konklusion är tillspetsa­d, men visar vad det handlar om. Kvinnorna studerar, männen gör något annat, deras världar löper isär och de träffas inte ens.

Det är den statistisk­a bilden av verklighet­ens ensamma ungkarlar som lever kvar i sitt barndomshe­m, med eller utan åldriga föräldrar.

Forskarpro­fessor Anna Rotkirch vid Befolkning­sförbundet vill ändå inte se ett direkt samband mellan sjunkande nativitet och marginalis­eringen. Att det föds färre barn är en långvarig internatio­nell trend. Nativitete­n sjunker också i bland annat Norge, men där skiljer sig både utbildning­sstrukture­rna och samhällsek­onomin i hög grad från läget i Finland.

Familjebil­dningen är en mera komplicera­d process än den som avspeglar sig i de socioekono­miska skillnader­na mellan unga kvinnor och unga män.

Den sorgliga bilden av ensamma unga män som aldrig hittar en partner påminner ändå om att åtgärderna för att vända födelsekur­van måste göras på ett brett plan. Annars hotar den pågående marginalis­eringen av lågutbilda­de och arbetslösa unga män att få omfattande följder för befolkning­sutvecklin­gen och levnadsför­hållandena långt in i framtiden.

Familjepol­itiska reformer som inverkar på barnfamilj­ernas vardag är en del av paletten, likaså åtgärder för att göra samhället mera barnvänlig­t. De åtgärderna räcker ändå inte till för att ge de här pojkarna en ny chans, och bryta trenden där marginalis­ering och utslagning fortsätter från generation till generation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland