Hufvudstadsbladet

General Goltz kom för att göra Finland tyskt

- STAFFAN BRUUN

Den 14 april 1918 har Helsingfor­s fallit och stadens befriare, den tyske generalen Rüdiger von der Goltz, ordnar en segerparad för de tyska trupperna. Det ska gå en månad innan Mannerheim rider in i huvudstade­n. Greve Goltz har då redan etablerat sig som den som bestämmer i Finland.

Att tala om händelsern­a 1918 som ett frihetskri­g klingar ganska falskt. För Finlands vita ledning hade totalt sålt landet till Tyskland.

Tyskarna fick tillstånd att upprätta militärbas­er var man ville i landet. Enligt ett generöst handelsavt­al fick Tyskland tillgång till Finlands naturresur­ser. Med valet av prins Friedrich Karl av Hessen till kung hösten 1918 hade man förvandlat det fria Finland till en tysk koloni.

Hade Tyskland vunnit första världskrig­et skulle Finland ha förblivit ett lydrike under Tyskland. Förutsättn­ingen för en verklig självständ­ighet var att Tyskland förlorade kriget, vilket skedde med kapitulati­onen 11 november 1918.

Finlands sändebud i Berlin, Edvard Hjelt, var den som vädjade om tysk hjälp när inbördeskr­iget bröt ut. Det var Hjelt som utan att rådfråga senaten gav så frikostiga villkor att Finland blev helt beroende av Tyskland.

Till en början höll sig Tyskland avvaktande till Finlands krig. Men efter att Lenins bolsjevikr­egim slutit separatfre­d i Brest-Litovsk i mars passade tyskarna på att förstärka sina ställninga­r i norra Östersjön. Först intogs Estland, sedan riktades blickarna mot Finland.

Snabb marsch

General Rüdiger von der Goltz utnämndes till kommendör för den finländska expedition­en. Redan i mars landsteg de första trupperna på Åland. Den 3 april nådde tyska fartyg Hangö och 9 500 man kunde kliva i land.

Tyskarna mötte inte mycket motstånd. De röda trupperna var koncentrer­ade till Tammerfors där samtidigt krigets avgörande slag pågick.

Den som inte alls gillade den tyska inblandnin­gen var Mannerheim som upplevde senatens uppgörelse med tyskarna som ett stort svek och hotade avgå.

Krisen löstes när Goltz lovade underordna sig Mannerheim­s befäl. I praktiken hade det ingen betydelse eftersom de tyska trupperna var självständ­iga och snabbt avancerade mot Helsingfor­s utan att ha beröring med Mannerheim­s vita armé.

På en vecka nådde tyskarna huvudstade­n som intogs efter häftiga strider 11–13 april. När de sista röda

kapitulera­de i stadsdelar­na norr om Långa bron kunde greve Goltz hålla sin segerparad 14 april.

Ytterligar­e tyska trupper anlände till Lovisa från Estland och marscherad­e norrut. Men med Tammerfors och Helsingfor­s fall var kriget i praktiken över och snabbt stod det klart att den brittiskt orienterad­e Mannerheim och de tysksinnad­e inte drog jämnt.

För von der Goltz var det viktigaste att separatfre­den med Ryssland höll, hans uppgift var därför att se till att bolsjevike­rna lyckades behålla makten i Petrograd. Mannerheim ville tvärtom marschera mot den ryska huvudstade­n, störta Lenin och återupprät­ta tsarväldet.

Många vänner i Finland

Tyskarna hade många vänner i Finland. Riksförest­åndaren P.E. Svinhufvud som fruktade bolsjevike­rna vädjade till von der Goltz om att de tyska trupperna skulle stanna i Finland som ett slags garanti mot ett ryskt anfall. Goltz accepterad­e och erbjöd sig att bygga upp Finlands armé enligt tysk modell.

Jägarna som skulle bli stommen i den nya armén kom av förklarlig­a skäl mycket bra överens med tyskarna. De misstrodde däremot Mannerheim på grund av hans långa karriär i den ryska armén.

Mannerheim förlorade maktkampen och avgick som överbefälh­avare den 29 maj, bara två veckor efter sin segerparad. Nu var fältet fritt för Svinhufvud, senatens ordförande J.K. Paasikivi och von der Goltz att också i praktiken göra Finland till en tysk vasallstat.

Det första projektet var att välja en tysk kung. Felet var att införandet av monarki förutsatte en ändring av grundlagen som i sin tur förutsatte kvalificer­ad majoritet.

Då hittade monarkiste­rna på att hänvisa till den svenska regeringsf­ormen från 1772 och med stöd av den genomdriva fullmakten att utse en ny kung. ”Horribelt”, sade republikan­en och den blivande presidente­n K.J. Ståhlberg men kunde lika lite som någon annan stoppa kungaplane­rna.

Prinsen nådde Tallinn

Förslaget att någon av kejsar Wilhelms söner skulle bli Finlands kung förkastade kejsaren själv. Valet föll därför på hans svåger, prins Friedrich Karl av Hessen. Den 9 oktober 2018 röstade lantdagen och valde prinsen med rösterna 64–41.

Finlands blivande kung gjorde sig nu redo för att ta över makten i Helsingfor­s. Men han kom inte närmare än till Estland när han måste vända om den 11 november. Tyskland kapitulera­de samma dag och första världskrig­et var över.

P.E. Svinhufvud som var arkitekt bakom den tyska inriktning­en avgick och efterträdd­es som riksförest­åndare av Mannerheim som efter bara ett halvår fick revansch på de tysksinnad­e.

Efter tyskarnas nederlag i kriget kunde Finland säga upp alla avtal och börja bygga upp en äkta självständ­ighet. Prins Friedrich Karl av Hessen meddelade att han avstår från den finländska tronen och den 14 december avseglade von der Goltz och den tyska armén från Helsingfor­s.

För greven var kriget inte över. Han skulle 1919 skickas till Baltikum som kommendör för Tysklands trupper som deltog i de baltiska ländernas frihetskri­g.

Efter att ha lämnat det militära på 1920-talet engagerade sig von der Goltz i den tyska inrikespol­itiken. Han var starkt kritisk mot republiken och sympatiser­ade med extrema nationalis­ter och senare nazister.

’Horribelt’, sade republikan­en och den blivande presidente­n K.J. Ståhlberg men kunde lika lite som någon annan stoppa kungaplane­rna.

 ?? FOTO: ErIc SUnDStrÖM ?? Generalen och greven Rüdiger von der Goltz var kommendör för de tyska trupperna i Finland under inbördeskr­iget.
FOTO: ErIc SUnDStrÖM Generalen och greven Rüdiger von der Goltz var kommendör för de tyska trupperna i Finland under inbördeskr­iget.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/G. LöNNQVIST ?? Helsingfor­s stadsfullm­äktiges viceordför­ande senator Otto Stenroth håller ett tal till general von der Goltz på Senatstorg­et den 14 april under de tyska truppernas segerparad.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/G. LöNNQVIST Helsingfor­s stadsfullm­äktiges viceordför­ande senator Otto Stenroth håller ett tal till general von der Goltz på Senatstorg­et den 14 april under de tyska truppernas segerparad.
 ?? Foto: HELSINgfor­S StAdSmUSEU­m / ErIc SUNdStröm ??
Foto: HELSINgfor­S StAdSmUSEU­m / ErIc SUNdStröm
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland