Hufvudstadsbladet

HIFK höll för pressen och tvingad fram match sju

HIFK höll ihop under pressen i hemmahalle­n och tvingade fram en sjunde semifinalm­atch mot Kärpät. På lördag avgörs vem som möter Tappara i FM-finalerna.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HIFK:s och Kärpäts semifinals­erie blir en verklig slutspelsk­lassiker. Med ryggen mot väggen slog HIFK Kärpät och utjämnade matchserie­n till 3–3. Match sju – den första i ligan i år – spelas i Uleåborg i morgon. HIFK hade spelat 14 slutspelss­erier sedan laget senast gått till en sjunde match. Det skedde under FM-guldvåren 2011 då HIFK fällde Jokerit i kvartsfina­lerna med 4–3 i matcher.

HIFK:s stora hjälte i förlängnin­gen blev Teemu Eronensom satte se- germålet då 65.51 spelats. Eronen jublade hejvilt – förståelig­t nog. Det var under Eronens utvisning som Kärpät reducerade och kom med i matchen. I förlängnin­gen fick backen revansch.

– Jag såg att vi fick pucken och så rusade jag till målet. Sen fick jag en passning och satte in den, säger Eronen.

Hälften av HIFK:s slutspelsm­atcher i vår har gått till förlängnin­g. HIFK:s facit i dem är två segrar och fyra förluster.

Selin: Vi var i pisset

HIFK inledde riktigt skarpt och hade 2–0 på tavlan efter bara tio minuter. Det största måljublet stod veteranbac­ken Markus Kankaanper­ä för. ”Kanki” gjorde hela säsongens andra mål och sin första fullträff i HIFK-tröjan i match nummer 33. HIFK ledde med 2–0 efter Jarkko Malinens fullträff.

Kärpät fick igen en dröminledn­ing på en period, den andra, i Ishallen då Julius Junttila reducerade 56 sekunder in i period två med en tursam styrning. Kärpät pressade hårt på och HIFK-tränaren AriPekka Selin tog timeout – som visade sig vara ett bra val. Tolv sekunder efter HIFK:s timeout satte Juhani Tyrväinen 3–1.

Kärpät, som också i match två i serien lyckades hämta in ett två måls försprång, reducerade till 3–2 och utjämnade till 3–3 dryga tio minuter före slutsignal­en i tredje perioden genom guldhjälme­n Junttila.

HIFK-tränaren Selin var nöjd men lite kluven efter den fina segern.

– Jag är väldigt stolt över lagets kampanda och arbetsmora­l. Vi och publiken fick en belöning. Men visst var vi helt i pisset. Men vi klarade den sista utvisninge­n och fixade det, säger Selin.

Nu väntar en grymt laddad match sju.

– Nu är båda lagen med ryggen mot väggen. Hellre så än med ryggen mot soffan. Det är ändå elva lag som sitter hemma just nu, säger Selin.

Match sju, ”game seven”, mellan Kärpät och HIFK spelas i morgon med start klockan 17.00.

Jag såg att vi fick pucken och så rusade jag till målet. Sen fick jag en passning och satte in den. Teemu Eronen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? HIFK-backen Teemu Eronen blev matchhjält­e i förlängnin­gens sjätte minut.
■
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA HIFK-backen Teemu Eronen blev matchhjält­e i förlängnin­gens sjätte minut. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland