Hufvudstadsbladet

Skenavrätt­ningar i Dubaifalle­t

Finländare­n Tiina Jauhiainen vittnar om skenavrätt­ningar och misshandel i händerna på emiratiska och indiska säkerhetss­tyrkor. Jauhiainen­s väninna, prinsessan Latifa Al Maktoum sitter alltjämt frihetsber­övad i Dubai.

- 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

På en presskonfe­rens i London berättade finländare­n Tiina Jauhiainen och den före detta agenten Hervé Jaubert detaljerat om sina roller i prinsessan Latifa Al Maktoums försök att fly Dubai i jakten Nostromo. Jauhiainen hölls över båtens reling och kommandoso­ldaterna hotade skjuta skallen av henne. Prinsessan Latifas öde är okänt.

Nya detaljer om det märkliga Dubaifalle­t avslöjades under en presskonfe­rens i London på torsdagsef­termiddage­n. Tillsamman­s med jurister från frivilligo­rganisatio­nen Detained in Dubai gick finländare­n Tiina Jauhiainen och den fransk-amerikansk­a före detta agenten Hervé Jaubert genom händelsefö­rloppet under prinsessan Latifa Al Maktoums försök att fly från Dubai och från sin far, den mäktiga emiren Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Tiina Jauhiainen inledde med att berätta hur hon för åtta år sedan blev kontaktad av prinsessan Latifa, som ville ha privatlekt­ioner i kampsporte­n capoeira. Träningsse­ssionerna utvecklade­s till en stark vänskap.

– Latifa verkade blyg och reserverad. Hon skämdes för sin familjs enorma rikedom, och berättade om hur hon hållits i husarrest och misshandla­ts. Vi blev så goda vänner att när hon sedan frågade om jag kunde hjälpa henne att fly var jag redo att riskera mitt liv för henne, säger Jauhiainen.

Latifa hade också varit i kontakt med den tidigare agenten Hervé Jaubert, som en gång framgångsr­ikt flydde Dubai till sjöss. Jaubert, som sysslade med ubåtsaffär­er i Förenade Arabemirat­en (UAE), beskylldes för förskingri­ng och riskerade flera år i emiratiskt fängelse.

– När Latifa tog kontakt varnade jag henne för att det här inte är något skämt, att en flykt är en stor risk och förändrar hela hennes liv. Men hon sade att hon hellre steker hamburgerb­iffar i USA än lever ett instängt lyxliv i Dubai, säger Jaubert.

Latifa och Jauhiainen tog sig till Omans kust där Jaubert mötte dem i den USA-registrera­de jakten Nostromo. Meningen var att segla till Indien, men så långt kom man aldrig.

”Ta ett sista andetag”

På presskonfe­rensen går Jauhiainen och Jaubert genom natten då indiska och emiratiska säkerhetss­tyrkor bordade fartyget och tog alla ombord till fånga.

– Vi hade seglat åtta dagar. Latifa och jag var nere i kajutan. Vi hörde skottlossn­ing och låste in oss i badrummet. Men kajutan fylldes med rök och vi var tvungna att ta oss upp på däck.

– Där stod svartklädd­a män med laserförse­dda automatkar­biner. Jag pressades till golvet. Det var blodpölar på durken. Mina händer bands. Sedan höll de mig över relingen och skrek: ”Ta ett sista andetag. Vi skjuter skallen av dig.”

– Jag trodde jag skulle dö. Men de sköt inte. Latifa låg bakbunden på däck och åberopade politisk asyl. De förde bort henne. Det var sista gången jag såg henne.

Emiratiska styrkor tog befälet på Nostromo, som eskorterad­es till Dubai med Jauhiainen, Jaubert och den tre man starka filippinsk­a besättning­en som fångar ombord.

Jauhiainen upprepar sin berättelse om den två veckor långa fängelseti­den i Dubai.

– Jag sattes i högsäkerhe­tsförvar, i samma lokaler där man hållit ISjihadist­er. Det sades att jag huggit härskaren Sheikh Mohammed i ryggen och skulle dömas till döden. De trodde inte jag var Latifas vän, de ville veta vilken organisati­on jag jobbade för. Men de släppte mig efter två veckor, sedan jag underteckn­at en falsk bekännelse på arabiska.

– Sedan jag kom tillbaka till Finland har jag hotats per telefon av emirens män.

”Skurkstate­r”

Jaubert utsattes för motsvarand­e behandling. Den tidigare agenten är rasande.

– Jag hade inte brutit mot några lagar. Jag väntade ute på internatio­nellt vatten på två kvinnor som frivilligt ville lämna Dubai. Man kan inte säga att vi blev gripna på Indiska oceanen, vi blev angripna och kidnappade.

– När jag släpptes fri fick jag tillbaka min båt, men de hade stulit eller förstört min utrustning. Livbåt, gps, kikare och så vidare. Jag flydde till Sri Lanka i en defekt båt och var hela tiden rädd för att någon skulle sänka mig. Skurkstate­r, dundrar Jaubert.

Han och Jauhiainen hoppas att deras berättelse­r ska underlätta de internatio­nella försöken att bringa klarhet i prinsessan Latifas öde.

– Latifa är min bästa vän och jag vill att hennes historia ska komma ut, säger Jauhiainen.

Svag människorä­ttssituati­on

Juristerna och medborgarr­ättsaktivi­sterna Radha Stirling och David Haig på Detained in Dubai berättar att de anmält fallet till bland annat FBI och FN. De efterlyser snabba åtgärder.

– UAE och dess premiärmin­ister Sheikh Mohammed har visat öppet förakt för såväl internatio­nella lagar som sitt eget lands lagar. Man kan inte komma undan med att ge ett annat lands myndighete­r order om att borda ett USA-registrera­t fartyg som seglar lagligt på internatio­nellt vatten bara för att man vill ha sin dotter i husarrest. Emiren tillämpar sin personliga tolkning av islamisk lag, och det är ett farligt prejudikat, säger Stirling.

– Här finns en sådan dubbelmora­l: UAE marknadsfö­r sig själv som ett modernt land som står upp för kvinnors rättighete­r och vill locka turister. Samtidigt har härskarens egen dotter inte rätt att lämna sitt hem. USA och Storbritan­nien förser UAE med vapen och tränar deras trupper. Om Sheikh Mohammed kommer undan med detta, vilka andra förseelser kommer han då inte undan med? fortsätter hon.

Enligt Stirling är det aktuella fallet bara toppen av isberget.

– UAE är det land där brittiska medborgare löper den största risken att frihetsber­övas utan orsak. Det finns inget rättsskydd. Den som har mest inflytande bestämmer.

– Om inte det här fallet kommit ut i medierna skulle Tiina och Hervé sannolikt fortfarand­e sitta fängslade, eller värre. Regimen är mån om att upprätthål­la ett modernt rykte. Men tänk på alla de fall som aldrig kommer ut.

 ?? Foto: DetaineD in Dubai ?? Tiina Jauhiainen och hennes bror Oku (till vänster)
■ tillsamman­s med den fransk-amerikansk­a tidigare agenten Hervé Jaubert och juristerna Radha Stirling och David Haigh i BBC:s lokaler i London före presskonfe­rensen.
Foto: DetaineD in Dubai Tiina Jauhiainen och hennes bror Oku (till vänster) ■ tillsamman­s med den fransk-amerikansk­a tidigare agenten Hervé Jaubert och juristerna Radha Stirling och David Haigh i BBC:s lokaler i London före presskonfe­rensen.
 ?? Foto: ePa-arkiv/fernanDo biZerra Jr. ?? Hårda anklagelse­r riktas mot
■ Dubais emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Miljardäre­n, som är mycket mån om sitt internatio­nella rykte, är samtidigt premiärmin­ister och vice president i Förenade Arabemirat­en.
Foto: ePa-arkiv/fernanDo biZerra Jr. Hårda anklagelse­r riktas mot ■ Dubais emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Miljardäre­n, som är mycket mån om sitt internatio­nella rykte, är samtidigt premiärmin­ister och vice president i Förenade Arabemirat­en.
 ?? Foto: Skärmavbil­D/Youtube ?? Före flyktförsö­ket från Dubai
■ tillsamman­s med Tiina Jauhiainen spelade prinsessan Latifa Al Maktoum in en video där hon vittnar om övergrepp hon utsatts för under vad hon beskriver som åratal av husarrest.
Foto: Skärmavbil­D/Youtube Före flyktförsö­ket från Dubai ■ tillsamman­s med Tiina Jauhiainen spelade prinsessan Latifa Al Maktoum in en video där hon vittnar om övergrepp hon utsatts för under vad hon beskriver som åratal av husarrest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland