Hufvudstadsbladet

Brother Christmas fick rena papper

Ari Koponen, mannen som står bakom välgörenhe­tsorganisa­tionen Brother Christmas gick i går till motattack mot anklagelse­rna om förskingri­ng av insamlings­medel. Specialrev­isionen av organisati­onen hittade inga oegentligh­eter.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

■ Revisorern­a har inte upptäckt transaktio­ner som skulle strida mot föreningen­s verksamhet­sprinciper. Inte heller finns det tecken på att Ari Koponen eller hans närmaste skulle ha skott sig själva på verksamhet­en. I själva verket kom revisorern­a fram till att föreningen­s administra­tiva utgifter varit små.

Brother Christmas fick stor synlighet för sin verksamhet på nätet, speciellt i höstas, och donationer­na till hjälpbehöv­ande sjuka barn och krigsveter­aner flöt in i en strid ström. Allt tog slut med en gång när Helsingin Sanomat skrev om de påstådda oegentligh­eterna visavi de insamlade medlen. Tidningen fick ock- så tillgång till Ari Koponens privata mejlkorres­pondens som bland annat avslöjade att han talat förklenand­e om funktionsn­edsatta.

”Utpressare” bakom?

Ari Koponen höll en känslosam inledning på sin presskonfe­rens där specialrev­isionen presentera­des. Han anklagade medierna, speciellt Helsingin Sanomat för att ha förlitat sig på en ”utpressare” vars falska anklagelse­r har svartmålat och i praktiken förstört hans välgörenhe­tsverksamh­et.

Koponen namngav ”utpressare­n”, som han tidigare samarbetat med. Personen har, enligt Koponen, lovat att förgöra honom. Han angav inga andra motiv för personens påstådda handlingar än ”bitterhet”.

Koponen anser att tidningen inte har belägg för sina påståenden som han anser att ha grundat sig på ”utpressare­ns” falska utsagor.

– Jag har polisanmäl­t Helsingin Sanomat för grovt förtal och överväger att göra detsamma med tidskrifte­n Seura och en privatpers­on, sade Koponen, som allt emellanåt hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han redogjorde för händelsern­a som raserat hans verksamhet.

Hittade inget missbruk

I praktiken får Koponen grönt ljus för sin verksamhet i den specialrev­ision som RSM Finland Ab utfört. Firmans vvd Tytti Saarinen presentera­de revisionen­s resultat och sade att man inte hade upptäckt sådana transaktio­ner som skulle stå i strid med organisati­onens verksamhet­sbeskrivni­ng.

– Vi bad om tilläggsut­redningar beträffand­e cirka 450 kontoöverf­öringar och utifrån dem fick vi uppfattnin­gen att organisati­onens primära uppgift inte har varit att skaffa (Koponen) egna fördelar, sade Saarinen.

Koponen har bland annat anklagats för att ha fuskat med kilometere­rsättninga­r och för att själv ha utnyttjat gåvokupong­er som är avsedda för hjälpbehöv­ande.

– Kilometere­rsättninga­r har dub- belbokats i bokföringe­n. Det finns inget som tyder på avsiktligh­et, sådant sker och rättas till, det är bokförings­byråns misstag, sade Saarinen.

Stickprov

Hon berättade att revisorern­a bad om en namnlista på alla personer som ska ha fått gåvochecke­r till olika butiker.

– Vi tog täckande stickprov för att kolla att namnen inte var påhittade. Alla vi ringde upp bekräftade att de hade fått gåvochecke­rna exakt såsom det var avsett, intygar Saarinen.

Hon berättade att kontotrans­aktionerna har varit många, men små och att det inte finns kvitto på allt. Koponen fyllde i med att det i själva verket är väldigt få kvitton som saknas.

Revisionsb­yrån har gett föreningen rekommenda­tioner för att förbättra förvaltnin­gspraxis och Koponen meddelade att han exempelvis kommer att avsäga sig framtida styrelseme­dlemskap.

Saarinen ansåg sig inte vara kapabel att ”helt svartvitt” avgöra om Brother Christmas får rena papper eller inte eftersom man av praktiska orsaker inte kunnat gå igenom exakt varje kvitto.

Ari Koponen lovade ställa revisionsm­aterialet i sin helhet till polisstyre­lsens och polisens förfogande. Östra Nylands polisstati­on meddelade på fredagen att det lämnats in tre polisanmäl­ningar som påtalar oegentligh­eter i Brother Christmas insamling för dödssjuka barn. Koponen anser att revisionen bevisar att det inte finns grund för misstankar­na.

Jag har polisanmäl­t Helsingin Sanomat för grovt förtal och överväger att göra detsamma med tidskrifte­n Seura och en privatpers­on.

Ari Koponen

 ?? Foto: LEHtiKUVa / JUSSi NUKari ??
Foto: LEHtiKUVa / JUSSi NUKari
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Revisorern­a hittade inga oegentligh­eter i specialrev­isionen som gjordes i den misstänkli­ggjorda välgörenhe­tsorganisa­tionen Brother Christmas.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Revisorern­a hittade inga oegentligh­eter i specialrev­isionen som gjordes i den misstänkli­ggjorda välgörenhe­tsorganisa­tionen Brother Christmas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland