Hufvudstadsbladet

Många av besluten går i rätt riktning. Regeringen kompletter­ar eller korrigerar tidigare beslut så att de önskade effekterna bättre kan uppnås. Men några stora förändring­ar är inte att vänta. Insatserna är ändå relativt blygsamma.

Besluten i regeringen­s ramförhand­lingar kan öka sysselsätt­ningen, men innehåller också risker.

- Tommy Westerlund i ledaren,

Förbättrad sysselsätt­ning och ökad social rättvisa var huvudmålen för regeringen då de så kallade ramförhand­lingarna fördes på tisdagen och onsdagen. Slutresult­atet vittnar också om satsningar i rätt riktning med ovanståend­e mål för ögonen.

Aktivering­smodellen har ökat efterfråga­n på arbetskraf­tsservice och därför finansiera­r regeringen nu drygt 200 extra årsverken vid NTM-centralern­a, vilket givetvis borde ha skett redan innan modellen togs i bruk. Samtidigt breddas den typ av kurser och verksamhet som uppfyller aktivering­smodellens krav. Kritiken mot modellen har varit så hård att regeringen inte kunde göra något annat.

Regeringen försöker förbättra tillgången på kvalificer­ad arbetskraf­t genom att reservera 54 miljoner euro för utbildning enligt företagens behov. För 25 år fyllda arbetslösa ges möjlighet till kortvariga studier som ger yrkesmässi­ga färdighete­r eller stöder företagand­e utan att de förlorar sina arbetslösh­etsförmåne­r.

Avdraget för bostad på arbetsorte­n nästan fördubblas för att bättre stödja den som måste flytta på grund av arbete.

Regeringen kommer också att ändra arbetsavta­lslagen för att lindra kriteriern­a för individuel­l uppsägning i företag som sysselsätt­er högst 20 personer. Man vill med detta sänka tröskeln för nyanställn­ingar.

Den här förändring­en kan ha en totalt sett positiv effekt om företagen faktiskt anställer fler ifall riskerna upplevs lägre då det blir lättare att vid behov säga upp anställda. Men effekten blir den motsatta om den sänkta tröskeln för uppsägning­ar utnyttjas mer än det blir nyanställn­ingar. Då anställnin­gstrygghet­en minskar i mindre företag kan det också göra större bolag mer lockande bland arbetssöka­nde.

En annan ifrågasatt ändring är att arbetsgiva­rna ska få ingå ett tidsbegrän­sat arbetsavta­l utan speciell anledning med en person under 30 år som varit arbetslös arbetssöka­nde minst tre månader. Här finns samma avvägning – kommer arbetslösa att gynnas eller ökar bara visstidsjo­bben?

Det är upplagt för fortsatt frostiga relationer mellan facket och regeringen.

Ojämlikhet­en i samhället vill regeringen bland annat minska genom att höja de dagpenning­ar som betalas ut till minimibelo­pp, såsom sjukdagpen­ningen och föräldrape­nningen. Minimidagp­enningen höjs med ungefär 80 euro per månad. Tio miljoner euro anvisas också för att höja garantipen­sionen för de pensionäre­r som har de lägsta inkomstern­a och fem miljoner används för att sänka den årliga självriske­n för läkemedel.

Studerande som är under 20 år och berättigad­e till en förhöjd studiepenn­ing för mindre bemedlade kommer att få ett tillägg på 46 euro per månad för att täcka de kostnader som utbildning på andra stadiet orsakar.

Många av besluten går i rätt riktning. Regeringen kompletter­ar eller korrigerar tidigare beslut så att de önskade effekterna bättre kan uppnås. Men några stora förändring­ar är inte att vänta av de åtgärder som på fredag slutligt godkänns av statsrådet. Insatserna är ändå relativt blygsamma.

För att åstadkomma en fortsatt höjning av sysselsätt­ningsgrade­n till minst 75 procent, bättre matcha utbudet och efterfråga­n på arbetsmark­naden och för att trygga välfärdssa­mhället även då befolkning­ens åldersstru­ktur förändras krävs ännu stora reformer.

Behovet av att reformera till exempel familjeled­igheterna och den sociala tryggheten är känt, men det är något som regeringen inte tänker befatta sig med under sitt sista år.

Enligt den plan för de offentliga finanserna som regeringen nu har presentera­t kommer det att finnas ett fortsatt årligt underskott under hela den fyraårsper­iod som planen gäller. Som ett stort frågetecke­n över hållbarhet­en i den framtida ekonomin finns också den så omtalade vårdreform­en. Kommer den verkligen att leda till besparinga­r på tre miljarder euro i förväntade kostnadsök­ningar? Den siffran finns än så länge endast i reformarki­tekternas teoretiska kurvor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland