Hufvudstadsbladet

Sjukjourna­ler påverkar inte vårdersätt­ningen

Kön, ålder, om man är arbetslös eller inte samt sjukdomar som bland annat diabetes, astma och cancer. Det är faktorer som avgör hur stor ersättning vårdcentra­lerna ska få för varje enskild patient. För alla finländare räknas individuel­la koefficien­ter – m

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

De senaste dagarna har diskussion­en om kapitation­sersättnin­g gått het. Det handlar om den summa som vårdcentra­lerna efter vårdreform­en ska få för varje enskild patient, oberoende av om vårdcentra­len drivs av ett privat bolag eller landskapet.

För varje finländare räknas en individuel­l ersättning ut – som följer med patienten – och det har upprört många. Ordet poängsättn­ing har använts och frågor om integritet­sskydd väckts. Bland andra dataskydds­ombudsmann­en har reagerat.

På torsdagen kallade så Socialoch hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd till presskonfe­rens med avsikten att förklara kapitation­smodellen och rätta till vad de anser vara missförstå­nd i debatten.

Syftet är, enligt experterna på plats, att vårdcentra­lerna så exakt som möjligt ska ersättas enligt vilka patientern­a och deras vårdbehov är. Det här ska förhindra att vårdcentra­lerna börjar locka till sig så friska patienter som möjligt och i stället undvika dem som är sjukare.

Kapitation­sersättnin­gen är enligt Marina Erhola, överdirekt­ör på Institutet för hälsa och välfärd THL, central i valfrihets­modellen.

– Det är mycket viktigt att alla individer garanteras jämlika förutsättn­ingar till valfrihet oberoende av sjuklighet, och att alla är välkomna på vårdcentra­len oberoende av vilka sjukdomar de har, säger hon.

Inte sjukjourna­ler

Kirsi Varhila, överdirekt­ör på Socialoch hälsovårds­ministerie­t, är noga med att betona att de enskilda vårdcentra­lerna inte får informatio­n om vilken summa enskilda patienter har med sig, och ordet poängsättn­ing vill hon inte att ska användas alls.

Samtidigt är det tydligt att rätt mycket ännu är öppet – och att tidtabelle­n är stram. THL:s forskare tar fram en modell som regeringen ska godkänna, och tanken är att det ska ske före årets slut.

Men hur ska då ersättning­en räknas ut? Jo, olika faktorer vägs in enligt koefficien­ter som THL räknat ut. I ett första skede handlar det om kön, ålder, om man arbetar eller inte samt om man får Folkpensio­nsanstalte­ns specialers­ättning för läkemedel som betalas vid vissa sjukdomar.

Kvinnors koefficien­t blir lite högre än mäns, eftersom kvinnor i regel använder sjukvården­s tjänster mer och högt blodtryck ger en lägre koefficien­t än till exempel diabetes – för att ge några exempel.

– Sjukjourna­ler går man inte in i, betonar Marina Erhola.

Enligt Unto Häkkinen, forsknings­professor på THL, är meningen ändå att alla ska landa i en så exakt kategori som möjligt. Informatio­n från till exempel cancerregi­stret kan därför senare komma att tas med, likaså utbildning­snivå samt om man bor ensam eller inte. Uppgifter om ärftliga sjukdomar menar Häkkinen ändå knappast kommer att ingå.

Försäkring­savgift

När en patient skriver in sig på en vårdcentra­l meddelar vårdcentra­len det till landskapet, som ber Folkpensio­nsanstalte­n räkna ut patientens koefficien­ter och kapitation­sersättnin­gen som landskapet sedan betalar till vårdcentra­len. Den uppdateras sedan kanske en gång per år.

Vårdcentra­len får pengarna som en klumpsumma – alltså inte specificer­at per patient.

– Det här innebär inte att en patient får service för en viss summa, utan det handlar om en slags försäkring­savgift som betalas till servicepro­ducenten, säger regeringsr­ådet Pekka Järvinen.

Det är Folkpensio­nsanstalte­n som plockar informatio­nen från olika redan existerand­e register. Något nytt menar FPA inte ska behöva skapas, men om så ändå görs betonar Marina Erhola att alla har rätt att kontroller­a vilka uppgifter som finns om en.

Ett av frågetecke­n som också kvarstår är om och hurdan informatio­n från företagshä­lsovården som kan räknas in.

Det är en väsentlig faktor. 1,8 miljoner finländare omfattas av företagshä­lsovård, och det påverkar sannolikt i hur hög grad man använder vårdcentra­lens tjänster. Samtidigt varierar omfattning­en av företagshä­lsovården betydligt vilket också påverkar vårdbehove­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kirsi Varhila, överdirekt­ör på Social- och hälsovårds­ministerie­t, betonar att tanken med kapitation­sersättnin­gen är att också de som är sjuka eller i svagare socioekono­misk ställning ska vara välkomna till vårdcentra­lerna, eftersom de ersätts enligt...
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kirsi Varhila, överdirekt­ör på Social- och hälsovårds­ministerie­t, betonar att tanken med kapitation­sersättnin­gen är att också de som är sjuka eller i svagare socioekono­misk ställning ska vara välkomna till vårdcentra­lerna, eftersom de ersätts enligt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland