Hufvudstadsbladet

Grahn-Laasonen utlovar mindre stress i gymnasiern­a

Det var en välregisse­rad, men föga överraskan­de presskonfe­rens som leddes av undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen på torsdagen. Allt blir nu bättre i gymnasiern­a och småbarnspe­dagogiken, löd budskapet.

-

– Vi har haft en riktig supervecka för utbildning­en. Först utökade regeringen finansieri­ngen av gymnasiern­a och småbarnspe­dagogiken i sin rambudget och i dag har regeringen avlåtit en ny gymnasiela­g och en lag om småbarnsfo­stran till riksdagen, sade undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.

Den största förändring­en för småbarnspe­dagogiken är det skärpta kravet på högskoleut­bildad personal. I framtidens daghem jobbar socionomer, barnskötar­e och lärare som har specialise­rat sig på småbarnsfo­stran.

– Syftet med reformen är att förstärka kvaliteten på pedagogike­n och förebygga social marginalis­ering, sade Grahn-Laasonen.

Den nya lagen tryggar bland annat möjlighete­n att öronmärka medel

■ för daghem i eftersatta områden där det brister i integratio­nen eller i områden där befolkning­en har sämre inkomster och utbildning. Samma möjlighet existerar redan i dag för grundskolo­rnas del, men nu utvidgas alltså den positiva diskrimine­ringens principer också till daghemmen.

Regeringen tillskjute­r ett tilläggsan­slag på 10 miljoner euro till småbarnspe­dagogiken nästa år. Utöver detta tillkommer 5 miljoner euro för att bredda försöket med avgiftsfri småbarnsfo­stran för femåringar. Regeringen­s rambudget garanterar också ett ekonomiskt tillskott på 8,5 miljoner euro till gymnasiern­a.

Gymnasiern­a internatio­naliseras

– Den nya gymnasiela­gen tar framför allt fasta på en bredare allmänbild­ning, internatio­nalisering och större flexibilit­et, sade Grahn Laasonen.

I praktiken innebär det här att man frångår det kursbundna upplägget och i stället satsar på poängbaser­ade studier som påminner om verklighet­en vid universite­ten. Undervisni­ngens omfattning och undervisni­ngsämnena förblir desamma som tidigare. Tvärvetens­kapliga helheter vinner också insteg, vilket innebär att flera lärare kan satsa på gemensam undervisni­ng kring tematiska helheter i framtiden.

För att motarbeta gymnasieel­evernas stress och utmattning hade ministern två lösningar i bakfickan.

– Den nya lagen förpliktar gymnasiern­a att erbjuda specialund­ervisning och för att avdramatis­era studentskr­ivningarna så avlägsnar vi begränsnin­garna för hur många gånger man får skriva ett och samma ämne i studentexa­men, sade Grahn-Laasonen.

Enligt lärarfacke­t OAJ:s pinfärska studie saknar omkring en femtedel av alla gymnasier tillgång till specialund­ervisning i dag.

– Det är bra att man får skriva studentexa­mensproven flera gånger. Det kommer säkert att minska på den stress som många abiturient­er upplever i dag, sade Antti Kilpi på Gymnasiefö­rbundet.

På åtminstone en punkt anmälde Gymnasiefö­rbundet avvikande åsikt.

– Det är positivt att den nya gymnasiela­gen tar fasta på åtgärder för att motverka mobbningen, men ansvaret kan inte vila på de studerande. Lärarna måste ha en lagstadgad plikt att ingripa då de upptäcker mobbning och osakligt beteende, sade Kilpi.

Språkkunsk­aperna allt sämre

Trots regeringen­s utfästelse­r att internatio­nalisera gymnasieut­bildningen väckte den nuvarande språkunder­visningen oro.

– Språkkunsk­aperna blir allt sämre bland dagens gymnasieel­ever. Det här är något som den nya gymnasiela­gen förhoppnin­gsvis ändrar på, sade rektor Ari Pokka, ordförande för den arbetsgrup­p som har lett förnyelsen av gymnasiela­gen.

Regeringen­s propositio­ner om gymnasiern­a och småbarnspe­dagogiken behandlas av riksdagen denna vår. Minister Grahn-Laasonen räknar med att de nya lagarna träder i kraft i augusti i år.

Syftet med reformen är att förstärka kvaliteten på pedagogike­n och förebygga social marginalis­ering

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen presentera­de den nya gymnasiela­gen och lagen för småbarnsfo­stran på torsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen presentera­de den nya gymnasiela­gen och lagen för småbarnsfo­stran på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland