Hufvudstadsbladet

Regeringen ratar bidrag för elcyklar

Regeringen kommer inte att införa ett anskaffnin­gsbidrag för elcyklar. Lagförslag­et har varit på remissrund­a och stött på utbrett motstånd.

- TOMMY POHJOLA-SPT

– Det är svårt att peka på enskilda argument som skulle ha dykt upp under remissrund­an, det var själva idén om den här typen av understöd som stötte på motstånd. Man ansåg inte att det är ett vettigt sätt att öka antalet elcyklar eller främja cyklandet, säger direktör Sabina Lindström på Kommunikat­ionsminist­eriet.

– Det var starka känslor både för och emot förslaget, och det fanns inte riktigt någon lösning som skulle ha fungerat.

Minister Anne Berner (C) presentera­de nyligen bidraget på en pressinfor­mation. Förslaget var att införa ett anskaffnin­gsbidrag på 400 euro till privatpers­oner som köper en elcykel.

– Det här är beklagligt, säger Otso Kivekäs, grön Helsingfor­spolitiker och styrelseme­dlem i Helsingfor­s cyklister.

– Utlåtanden­a till förslaget var i huvudsak positiva men det föll i regeringen. Kanske kunde Berner ha presentera­t idén på ett bättre sätt, fortsätter Kivekäs.

Det slopade stödet ingick i ett större paket vars syfte är att bättra folkhälsan. Sammanlagt fem miljoner euro ska användas till att förbättra omständigh­eterna för fotgängare och cyklister.

Det är en unik öppning därför att fram till nu har finansieri­ngs-, planerings- och byggansvar­et för cykelvägar legat på kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland